Pavel Žáček: Sněmovna by měla zaujmout stanovisko a kauzu Novičok uzavřít

Pravicové strany v Poslanecké sněmovně neuspěly s rozpravou ohledně výroků Miloše Zemana o údajné výrobě nervového jedu Novičok v České republice. Proti zařazení bodu do programu byla většina poslanců KSČM a hnutí ANO, zákonodárci SPD a Jaroslav Foldyna z ČSSD. Poslanec Pavel Žáček z ODS ale míní, že povinností Sněmovny je reagovat a uvést věci na pravou míru.

„Sněmovna by měla zaujmout stanovisko jako celek třeba nějakým velmi jednoduchým usnesením,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Souhlasí také s tím, že se vynořuje skrytá a neformální „prezidentská“ koalice, tedy ANO, KSČM a SPD, která podle některých hlasů funguje už od voleb.

„Byla překročená určitá mez, kauza Novičok se dotýká jak vnitřní, tak zahraniční politiky,“ říká s tím, že je nutné se vyjádřit.

Problémem je také nevyjasněnost vyjádření premiéra Andreje Babiše.
Pavel Žáček

Z Poslanecké sněmovny tak mají zaznít hlasy, že důvěřujeme více našim partnerům, a to zejména ve Velké Británii. „Myslím si, že došlo ke zneužitím informací, které zpravodajské služby předaly prezidentu republiky,“ dodává.

Nestačí také, aby reagovali jen příslušní funkcionáři komisí nebo výborů, podle Žáčka je nutné, aby Poslanecká sněmovna zaujala stanovisko jako celek, a tím celou kauzu ukončit. „K tomu to mělo směřovat a to se bohužel nestalo,“ uzavírá.

autoři: Jan Moláček , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.