Pavel Maurer: Vedle gastronomické lůzy rostou noví hrdinové. Předvádějí show na talíři

30. listopad 2013
Glosa Pavla Maurera

Gastronaut Pavel Maurer často upozorňuje na špatné jídlo, nevzdělanou obsluhu nebo předvařené pokrmy z pytlíku. Tentokrát se však rozhodl pochválit několik restaurací. Zajímá vás, za co?

S radostí vám oznamuji, že se opět neuvěřitelné stalo skutkem! Jak vypráví hlavní hrdina Hrabalovy slavné knihy Obsluhoval jsem anglického krále, sen se mění v kýženou skutečnost. Naše kulinářská scéna se vylepšuje a zkvalitňuje!

Nechci přehlížet stovky podniků, které nám urputně nabízejí šlendrián, špatné jídlo, nevzdělanou obsluhu a předvařené pokrmy z pytlíku. Vedle této gastronomické lůzy rostou noví hrdinové! A to nejen ve velkých městech. Začínají se nám slibně rozvíjet i městečka, vesnice nebo osady s velmi pozoruhodnou nabídkou.

Čtěte také

Uvedu vám několik konkrétních příkladů. Nebudu jmenovat restaurace, abych jim nedělal reklamu. Ony ji totiž nepotřebují. Vyjmenuji jen místopisné názvy a některé delikatesy, které tam dokážou připravit.

Do Soběsuk u Nepomuku si můžete zajet na pomalu pečenou loupanou plec se švestkovou omáčkou a bramborovými šlejšky. Když už budete na západě Čech, tak v Karlových Varech si pochutnáte na hřbetu z mléčného selátka s karotkou v biomedu a se zázvorovou esencí. To vše zakápnuto koňakem.

V Průhonicích vám slavný kuchař připraví kachní bílá játra zalitá kachním tukem s marmeládou z červené cibule a opečený ořechový chléb. U Pelhřimova vám udělají nadívaný vepřový jazyk na zelenině se švestkovou omáčkou, mandličkami a žemlovými knedlíky. A to navíc většinu surovin garantují z dodavatelských farem!

Čtěte také

A v Čeladné na severu Moravy můžete jako dezert okusit hrušku v křupavém těstě s frgálovou zmrzlinou. Napadla by vás taková kombinace? Vaří tu šéfkuchař, který ovlivňuje už mnoho let naši kulinární scénu. Jen je skromný, netouží po vlastním televizním pořadu, ale předvede vám zaručenou show na talíři. Na tu nikdy nezapomenete!

Můžete jet také do Velkých Karlovic, kde vám naservírují pečený jehněčí hřbet podlévaný borůvkovou omáčkou se zapečenými bramborami s kaštanovou nádivkou.

Vznikají nové mimopražské kulinářské superstar a zvedají laťku naší gastronomie. Pro nás, kteří milujeme dobré jídlo a pití, z toho plyne jediný úkol – navštěvovat je, ochutnávat, dávat jim práci, aby tito kuchaři udrželi skvělou kvalitu, byli hrdí na svou profesi a aby jich bylo čím dál víc.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio