Pavel Maurer: Poselství v břiše

23. prosinec 2018
Glosa Pavla Maurera

Dobře se o Vánocích najíst a strávit čas s rodinou – to je přání asi většiny z nás. Pavel Maurer zdůrazňuje i to, jak je důležité jídlo společně připravit a užít si pocit, že se odehrává něco výjimečného. Právě sváteční atmosféra je totiž podle něj to, co je na Vánocích to nejkrásnější.

Často se mě někdo ptá, co jedí na vánoce v různých zemích, když je ta nejvíce sváteční chvilka. Ale já nechci odpovídat. Myslím, že jsem to v minulosti ve svých glosách už několikrát probíral

Psal jsem o svátečních kaprech v Íránu, o obřích krocanech v Americe, uzených lososech s koprem ve Skandinávii, či kaštanové nádivce ve Francii.

Bio maso, ryby, zelenina, rýže nebo vajíčka. Jak vypadá jídelníček profesionálního sportovce?

03190347.jpeg

K snídani vajíčka s šunkou, k obědu bílé bio maso s batáty (sladké brambory) a k večeři ryba se zeleninou. Přibližně takhle vypadá jídelníček profesionálního sportovce. Do denního menu basketbalisty Tomáše Satoranského nahlédl milovník jídla Pavel Maurer.

Mě spíše zajímá ta atmosféra, která se odehrává kolem večeře, jež musí být pochopitelně velice slavnostní. A může to být večeře štědrovečerní, novoroční, ale třeba jiná, prostě během svátečních dnů.

Nejpodstatnější pro mě je, aby v sobě měla ukrytou tu tajemnou slavnostní atmosféru. Aby měli všichni kolem takový ten pohádkový pocit, že pravě dnes se odehrává něco jedinečného a krásného. Že máme svátek, chceme uctít všechny blízké kolem, a právě jídlo, tedy samozřejmě dobré jídlo, je od nepaměti oslavou všech výjimečných událostí.

No, a mně se na této chvíli ohromně líbí, když mohu vařit společně se svými blízkými, když si u toho povídáme, vzpomínám na krásné chvíle, trošku si při tom můžeme dát sklenku piva nebo vína, ale hlavně již v té samotné přípravě vzniká náš společný sváteční, vlastníma rukama vytvořený produkt. Je to neuvěřitelně krásný moment, když se rodí jakési naše společné dílo, které je určeno nám a našim blízkým a my do něj vkládáme nejen ty nejlepší ingredience.

Ale při tom společném vaření, povídání, úsměvech i slzách, my všichni, obtočeni zástěrami a s umaštěnýma rukama, do toho pokrmu, chtíc-nechtíc, vpašujeme také kousek své duše, svých myšlenek a energie, která se nedá popsat, ale je stoprocentně ukryta někde uvnitř…

Gastronomický dárek Pavla Maurera: Chytrý mixér, kávovar nebo ostrý nůž

Kafemlýnky našich babiček

Vánoce už se nezadržitelně blíží a do Štědrého dne už zbývají jen dva dny. Pokud ještě stále nemáte všechny dárky a hledáte inspiraci, nezoufejte. Právě pro vás si totiž Pavel Maurer připravil gastroglosu, ve které se vám pokusí pár dárků navrhnout. 

A to je potřebné a nesmírně důležité. Svojí prací a atmosférou svátečního vaření, jako bychom to všechno jídlo trochu posvětili, i když nejsme svatí a jako bychom mu dali nějakou zvláštní magickou moc, i když nejsme kouzelníci.

Takto připravené jídlo má v sobě velejemné poselství, a my, až jej ochutnáme, tak buď poznáme, že tam je, nebo to nepoznáme. Každopádně už jej budeme mít ve svém břiše a určitě nám udělá dobře!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio