Gastronomický dárek Pavla Maurera: Chytrý mixér, kávovar nebo ostrý nůž

22. prosinec 2018
Glosa Pavla Maurera

Vánoce už se nezadržitelně blíží a do Štědrého dne už zbývají jen dva dny. Pokud ještě stále nemáte všechny dárky a hledáte inspiraci, nezoufejte. Právě pro vás si totiž Pavel Maurer připravil gastroglosu, ve které se vám pokusí pár dárků navrhnout.

Tak řekněme si pravdu, i když je tvrdá: Kdo z vás ještě nemá dárky, tak už začíná mít docela velkou hoňku! Pokud jste do dneška, stejně jako já, nepřipravili pro všechny své milé nějaké milé vánoční překvapení, naskýtá se ještě stále pár gastronomických možností. Mám na mysli hlavně jídlo jako dárek.

Přece ode mne nemůžete očekávat, že budu doporučovat, abyste nakupovali svetříky, lyže, hračky či sluchátka do uší. Já považuji za nejlepší dárky pouze a jenom ty, co pocházejí samozřejmě z oblasti gastronomické, které si pěkně sami sníme a nikdo nám je už nikdy nevezme!

Na slevách se dá vydělat i prodělat, zamýšlí se Pavel Maurer

Nakupování potravin – nákup – supermarket

Všichni se asi shodneme na tom, že s prosincem nám –  jako obvykle – začíná klasická předvánoční nákupní horečka. Někdo ji miluje, jiný nesnáší a další úplně ignoruje. Každopádně se nacházíme v období neuvěřitelných nabídek, konzumního pozlátka, výhodných nákupů a zaručených vánočních slev na cokoli a v každém případě za úplně tu nejmenší cenu. Jak se v nich zorientovat?

Dokonce je ani nemůžeme ztratit nebo zničit! Jsou v nás! Mají v sobě totiž skryté výhody. Když koupíme jedlíkovi čokolády nějakou kvalitní táfličku, když obšťastníme domácího zaníceného kuchaře perfektním mlýnkem na parmazán nebo když milovníkovi vína dáme pod stromeček lahvinku značkového savignonu, asi neuděláme žádnou chybu.

Je toho tolik, co nám stále chybí v našich domácnostech: Ostré nože, chytré mixéry, dobré automaty na kávu, nebo někdo si potrpí na retro kafemlýnky nebo starožitné hmoždíře na koření! A těch kuchařských knih a zaručených receptů, to je úplná tsunami kulinárních informací, kterými můžeme potěšit svého milého “foodieho”.

No, a pak jsou tady dárky vyloženě gurmánské – různé paštičky, sýry, husí či kachní tučná játra na francouzský způsob (zvaná foie gras), speciálně fermentovaná korejská zelenina (kimchi), exotické kořeněné míchané směsi nebo třeba super kvalitní extra panenský olivový olej.

Nejlepší potraviny jsou většinou ty, co nemají žádný obal, říká Pavel Maurer

zelenina

Kdekdo nám radí, jaké jídlo je nejzdravější. Tyto rady podléhají trendům a v čase se mění: co platilo před dvaceti lety, je dnes jinak. Pavel Maurer si myslí, že nejlepší je kombinace zdravých surovin s tím, co máme rádi.

Prostě dárek, který si člověk obyčejně sám pro sebe netroufá koupit, ale když jej dostane, užije si ho nadmíru. A pak tu je ještě jeden významný netradiční dárek: Krásná společná večeře ve vybrané restauraci.

Vy si ten dárek vychutnáte v přítomnosti svých milých a jak jsem řekl, už vám jej nikdy nikdo nevezme. Až ho sníte, bude opravdu jenom a jenom váš, napořád!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio