Pavel Maurer ochutnal jídlo v pendolinu. Jak mu chutnaly párky?

19. leden 2020
Glosa Pavla Maurera

Po dlouhé době jsem si objednal a s velkou chutí zbaštil naši tradiční českou klasiku. Pivo a párek! A když jsem si tuhle vydatnou snídani užíval ve svištícím pendolinu směrem k Ostravě, během hodování mě vyfotil kamarád a dal fotku na Facebook. Těch milých i kritických reakcí, co jsem vzápětí obdržel! 

Jeden facebookář mi třeba přišel vysvětlit, že si bláhově myslím, že snídám spišské párky. „Je mi vás líto,“ napsal, „že jste dosud nezakusil pravé spišské párky. Ty, co nabízejí v pendolinu, nemají se spišskými nic společného. Pouze název.“

Čtěte také

Okamžitě jsem však obdržel reakci od provozovatele jídelních vozů. Cituji: „Víme, kde je naše místo. Nejsme luxusní restaurace, ani jí nechceme a nemůžeme být. Našimi zákazníky jsou manageři, studenti, mladí, staří, rodiny s dětmi. A tak stavíme i naši nabídku, která je pestrá, cenově dostupná a kvalitní. Nepřekvapuje nás kritika párků od lidí, kteří s námi nejezdí a neznají naše služby. Gastronomie na kolejích si s sebou nese předsudky, které se většinou rozptýlí po návštěvě jídelního vozu.“ 

Já jím ve vlaku rád. Cesta ubíhá rychleji a celková kvalita vlakové gastronomie se zvyšuje. Vsadil bych se, že diskutující, kteří mají připomínky ke spišským párkům, nemají tušení o jejich kvalitě a původu. Jsem celkem zvyklý, že se do mě občas někdo naváží, ale tyhle párečky byly fakt vynikající, a tak jsem se rozhodl trochu pátrat. 

Na stopě párkům

Čtěte také

Zjistil jsem, že párky připravuje jedno slavné řeznictví a uzenářství z Davle, které má stoletou tradici a jeho produkty jsou ověnčeny mnoha cenami. Spišské párky jejich výroby jsou dokonce zapsány do evropského rejstříku Zaručených tradičních specialit. Nepřipouští náhražkové suroviny, třeba separát, mouku a sóju. Receptura a technologie jsou pod stálou kontrolou. 

Pak jsem našel jiný (slovenský) klasický recept, který zdůrazňuje: bravčové mäso chudé (stehno, plece), bravčové mäso mastné (bôčik, krkovička), paprika červená mletá sladká i pálivá, soľ. Ovšem receptů na spišské párky jsou samozřejmě stovky. A který je ten pravý, ví jen Bůh. Každopádně dobré maso, kvalitní, nejlépe maďarská paprika a správný čas v udírně, to jsou základní ingredience podařených spišských párků. A podle Karla Čapka prý z papíru chutnají nejlépe…

autor: Pavel Maurer
Spustit audio