Pavel Maurer: Když nakouknu do nákupních košíků, nestačím zírat

25. leden 2014
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Pavel Maurer ochutnal například i smažené cvrčky

Západoevropané prý šetří, a tak nechodí do hospod a používají méně toaletního papíru. A jak se chováme my v Česku? Podle Pavla Maurera často utrácíme za úplné nesmysly.

Víte, co se jí a pije v době ekonomické krize? Podle některých výzkumů lidé v západní Evropě šetří podvědomě, aniž by nějak zásadně strádali a měli k tomu bezprostřední důvod.

Prý se pije víc vína a piva, ovšem ne v hospodách, ale doma. Lidé omezují návštěvy kulturních událostí, chodí méně do divadla, kina, na koncerty a také samozřejmě do restaurací a barů.

Také se prodává méně chleba a klesá spotřeba toaletního papíru. Zajímavé, že? Hůř jdou na odbyt květiny a naproti tomu se vůbec nešetří na domácích zvířatech.

Čtěte také

Ve Velké Británii nečekaně vzrůstá prodej fazolí. Jsou totiž laciné. A když nabobtnají, dají se z nich uvařit velké porce. Luštěniny jsou navíc zdravé a kupříkladu v Čechách bychom je měli mít na svém jídelníčku mnohem častěji než knedlíky. Takže nic proti fazolím!

Spotřebou potravin v době ekonomické krize se pochopitelně zabývají hlavně restauratéři a producenti potravin. Velmi často se setkávám s otázkou, jak mají lidé jíst zdravě, když to stojí tolik peněz.

Jenže když nakouknu do nákupních košíků mnoha návštěvníků supermarketů, často zírám, kolik peněz jsou ochotni utrácet za úplné nesmysly. Kolikrát si kupují nechutné polotovary, drahé a ne zcela kvalitní uzeniny nebo nezralé exotické ovoce, zatímco bez povšimnutí zůstává třeba skvělá červená řepa, čerstvé zelí, domácí nepříliš vyšlechtěná jablka, pohanka, jáhly a další tak trochu zapomenuté suroviny.

Čtěte také

Jsou nejen výrazně lacinější, ale jejich nutriční hodnota mnohdy přesahuje naše tradiční zlozvyky typu: mouka a maso, salám a rohlík nebo polévku z pytlíku. Vždyť se stačí jen maličko zamyslet, případně zalistovat v kuchařských knihách našich babiček! Věřte, že i ony musely šetřit, krize nekrize. A i jejich jídlo muselo být chutné, výživné a nestát hromadu peněz.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio