Pavel Maurer: Gastronomická příjmení? Pohlreich tam nějak nesedí

27. duben 2013
Glosa Pavla Maurera

Slanina, Nejezchlebová, Guláš, Okurka – samá gastronomická příjmení. Jedno takové nosí i jeden z nejbohatších mužů světa. Co vypovídá příjmení o známém kuchaři Zdeňku Pohlreichovi? S ním si Pavel Maurer neví rady.

Vážení gastronauti, také se vám někdy stane, že potkáte občana s divným jménem? Zaznamenal jsem osoby, které se díky tvůrčímu nadšení rodičů jmenovaly třeba Palermo Novák, Vinnetou František Suchý nebo Jessika Jebavá. Mě však baví jídlo a pití, takže vám chci připomenout pár jmen s gastronomickým podtextem.

Nedávno jsem se dva měsíce setkával s amatérskými kuchaři, kteří se účastnili jedné kulinární soutěže. Byli to Češi a Slováci, přicházeli s nejrůznějšími delikatesami, tradičními pokrmy a tajnými rodinnými recepty. Myslím, že to snad ani nemůže být náhoda, když přijde prezentovat lásku k jídlu muž, který se jmenuje Roman Guláš, Jan Řepka, Mirek Okurka nebo Pavel Salát. Další jídlem okouzlený pár pak přichází z vesnice Nedožery a jiný ze slovenské osady jménem Kuchyňa. Domácí kulinární expert se pak jmenoval Fero Pagáč (pro neznalce jde o typické slané škvarkové pečivo). A to byla opravdu pouze náhodná soutěž.

Čtěte také

Pro zajímavost jsem trochu zapátral v okruhu svých známých: Ondřej Slanina, známý kuchař z pořadu Kluci v akci, jedna gastronovinářka se jmenuje Nejezchlebová, Jiří Bašta je zase kuchařem ve slavné biofarmě na Šumavě. Miroslav Kuchař je šéfkuchařem a vlastníkem restaurace jmenující se U Kuchařů. A bývalá ředitelka společnosti, která vyrábí ovocné vitamínové džusy, se jmenuje paní Citrónová.

Abych se nedržel pouze oblasti gastronomie, můžeme zabrousit do velkého businessu. Nejbohatší Čech Petr Kellner je v překladu vlastně Petr Číšník. A jeden z nejbohatších mužů na světě vůbec, takový ten milý americký stařík s brýlemi, se jmenuje Warren Buffett, což sice neznamená nic, ale mně výraz bufet připadá velmi gastronomický.

Navíc je o tomto muži známo, že se jednou za rok nechává pozvat na oběd od podnikatele, který v aukci za toto společné jídlo zaplatí nejvyšší sumu. Třeba milión, aby mohl osobně pojíst s jedním z nejúspěšnějších lidí světa. Peníze jdou pak pochopitelně na charitu. Díky Bohu a panu Buffettovi.

Čtěte také

Poslední jméno, které mě trápí, je Zdeněk Pohlreich. Jméno, které před pár lety neuměl nikdo ani vyslovit, natož napsat. Co asi znamená Pohlreich? Reich je německy říše nebo bohatý. A co pohl? Tak na to jsem opravdu nepřišel. Že by něco jako bohatý a hodný kuchař?

autor: Pavel Maurer
Spustit audio