Pátrání po duši Saint-Tropez

Saint-Tropez je jedno z nejpůvabnějších měst na Azurovém pobřeží, zejména v létě tam míří tisíce turistů. Mnozí se často podívají jen na známá turistická místa, mezi která patří bezesporu Gendarmerie, ale ani si nevšimnou, že i toto hojně navštěvované město má svou duši.

Vcházím do pokoje, kde spolu strávili první noc Brigitte Bardotová a Gunter Sachs. Jsme v hotelu de la Ponche a průvodkyní mi je živá legenda St.-Tropez, Simone Ducksteinová. V tomto pokoji, stejně jako v ostatních, visí na stěnách nádherné akvarely Jacquese Cordiera. Vynikající malíř se zabil při autonehodě kousek od Lyonu, jeho žena, která seděla na místě spolujezdce, přežila jen náhodou. Ano, byla to Simone Ducksteinová. O svém životě by mohla vyprávět hodiny Ostatně svůj příběh sepsala do knihy s prozaickým názvem - Hotel de la Ponche. Právě teď mě jím provádí.

"Saint-Tropez je dnes turistické město, ale tenkrát to bylo městečko umělecké a všechno se odehrávalo tady. Přístav byl po válce úplně zničen. Kolem hotelu Ponche vznikla umělecká kolonie. Město má historii spojenou se jmény, jako jsou Colette, Guy de Maupassant, a myslím, že náš hotel tuto intelektuální a uměleckou historii obnovil," vysvětluje mi Simone, když procházíme jednotlivými pokoji.

Svůj pokoj zde měla Francoise Saganová, bydlela tu i Catherine Deneuvevová či Jack Nicholson. Připadá mi to jako zajímavý kontrast - kolem hotelu de la Ponche vznikaly kluby - a městečku se říkalo St. Germain de Pres u moře. Na straně druhé - turisté znají jinou část - třeba tu spojenou s četníkem.

Celá série četníka, ve které tak exceloval Louis de Funes, se natáčela právě v St.-Tropez. Když vyjedete kousek z městečka směrem na Ramatuelle, můžete poznat silnice, kde se odehrávaly oblíbené honičky. Známá Gendarmerie je dnes nejnavštěvovanějším místem St.-Tropez a v hotelu de la Ponche bydlel během natáčení i samotný Louis de Funes.

"Ano, vzpomínám si. Dokonce si tady občas zdřímnul i během dne, protože natáčení bylo únavné a myslím, že už v té době měl nějaké potíže se srdcem. Bydlel v pokoji číslo 19," vysvětluje Simone.

Ale nebyl to jen četník, kdo toto město tak proslavil. "Tak tady je dům, kde se natáčel film A bůh stvořil ženu. Krásné místo, jsme na břehu moře, a vidíte, moc se od té doby nezměnilo, bydlí tady rybáři," vysvětluje mi Renaud Bachoffner, který mě městečkem provádí a ukazuje mi další místa, která si z filmu pamatujeme. Snímek znamenal odrazový můstek pro mladičkou Brigitte Bardotovou, kterou do filmu obsadil její manžel Roger Vadim. Oba dva si zůstali blízcí celý život, i když už během natáčení se Bardotová zamilovala do Jeana Louise Trintignanta.

Renaud mi potvrzuje, že to, co vidíme v létě, není opravdové Saint-Tropez. Je třeba přijet v zimě.

"Když se ochladí a turisté zmizí, tak se srdce městečka stěhuje na náměstí de Lices, kde je spousta restaurací, hraje se tam pétanque a scházejí se tam místní. To je opravdový obraz města, stejně jako Simone Ducksteinová, to je duše a historie St.-Tropez," dodává Renaud.

Pokud tedy do městečka zajedete, podívejte se k hotelu de la Ponche, projděte se starými uličkami a vystoupejte až nahoru k Citadele. Odtud se vám naskytne krásný výhled na město. Blíže k zálivu se přímo před vámi otevře pohled na romantický hřbitov, který leží na břehu moře. Na jeho úplném konci odpočívá Roger Vadim. Jaká ironie - kdyby se mohl zvednout, viděl by přes záliv přímo do oken velkého domu zvaného La Madrague.

Právě tam bydlí Brigitte Bardotová.

autor: jšm
Spustit audio