Pařížská bohéma v městečku Auvers čerpala nové síly. Jeden světoznámý malíř ale v tamních polích spáchal sebevraždu

Kabarety, bary, kavárny, noční život i umění. Nezaměnitelnou atmosféru pařížského Montmartru nejlépe zachytili umělci, kteří se tam na přelomu 19. a 20. století stěhovali. Ale i takový život po nějaké době omrzí. A většina z nich začala vyhledávat klidná místa v okolí Paříže. Jedním takovým bylo i městečko Auvers.

To leží na řece Oise a najdeme ho asi 30 kilometrů severozápadně od Paříže. Je známé jako letovisko pro impresionisty.

Méně známý je zámeček ze 17. století. Mojí průvodkyní je ředitelka zámečku v Auvers, Delphine Travers. A vede mě k zahradním terasám, chloubě zámku.

Únik z Paříže

„Prvním majitelem byl bohatý bankéř z dvora Marie Medicejské, který postavil zámek po vzoru italských vil. Proto nechal vybudovat sestupné terasy, dnes se zahradami francouzského typu. Díky těmto terasám se otevíral pohled až dolů k řece,“ ukazuje mi Delphine výhled dolů, dnes spíš na městečko s červenými střechami.

Přímo k řece Oise už nedohlédneme, tu totiž lemuje hodně stromů.

„Zámek byl venkovním sídlem, hlavně kvůli lovům v okolních lesích. Oblíbil si jej i třeba kancléř krále Ludvíka XIV.“

Malovat, malovat a zase malovat

„Krásy okolní krajiny si ale v 19. století všimli především umělci. Malíři, kteří sem měli, díky výstavbě železnice, přímé spojení z Paříže. I díky tomu se rozmohlo malířství v plenéru. Přijeli vlakem, na zádech měli stojan, plátno i barvy a mohli v klidu tvořit přímo venku. Krajinu v okolí Auvers považovali za velmi malebnou,“ pokračuje Delphine.

Zámeček ze 17. století je méně známý než městečko Auvers na řece Oise

A to platí doteď. Malé uličky v Auvers, pole v okolí i nábřeží řeky Oisy jsou pod ochranou a ráz krajiny se nesmí jen tak změnit. A začíná vyjmenovávat, kteří umělci sem v 19. století jezdili. Nejprve to byl podle všeho Charles-François Daubigny.

Cézanne, Pissaro i van Gogh

„Později to byl třeba Paul Cézanne nebo Camille Pissaro. Do Auvers jezdili nejen za přírodou a klidem, ale i za slavným pokrokovým lékařem té doby, doktorem Gachetem. Amatérským umělcem a grafikem.

Čtěte také

„A byl to právě doktor Gachet, na jehož doporučení přijel do Auvers i Vincent van Gogh. V Auvers se mu mělo dostat klidu a času na práci.“

Za 70 dní svého pobytu v Auvers namaloval osm desítek pláten, tedy víc než jedno za den. A navíc desítky kreseb.

Jak Delphine vysvětluje, v městečku Auvers, ale i v jeho okolí, jsou dodnes přesná místa, která Vincent Van Gogh namaloval. Nejznámější je kostel v Auvers, ale i pole s havrany s výhledem do krajiny.

Okolní pole jsou i neslavně známá, protože Vincent van Gogh tam spáchal sebevraždu. Dnes je pochován na místním malém hřbitově.

Vincent van Gogh v tamních polích spáchal sebevraždu a je pochován na malém hřbitově

Ředitelka zámku mě ještě vede do oranžerie, kde právě vystavují dílo dalšího místního malíře.

Reklama na Montmartre

„Nesmíme opomenout dílo Théophila Alexandra Steinlena. Autora slavného plakátu kabaretu Chat Noir. I tento slavný malíř a kreslíř byl obyvatelem údolí řeky Oisy.

Namítám, že jméno tohoto umělce skoro nikomu nic neřekne. Zato jeho plakát s černou kočkou, je světoznámou reklamou na pařížský Montmartre.

Jak už ale víme i bohéma pařížského Montmartru si musela občas odpočinout, a to nejlépe u řeky v přírodě.

autoři: Marie Sýkorová , aka
Spustit audio

Související