Tak trochu Guggenheimovo muzeum: nově vznikající linky metra v Paříži mají architektonické ambice

Paříž už dávno není jen centrum, ale patří k ní i rozsáhlá předměstí. Bydlí tam většina obyvatel francouzské metropole a vznikají tam i nové ambiciózní architektonické projekty. Zapotřebí je i efektivní dopravní síť. Pařížské dopravní podniky proto budují jedinečný a ultra rychlý prstenec složený hned z několika nových linek metra.

Na stavbu si musíme vzít holiny, rukavice a helmu. Zvenku to vypadá jako normální staveniště: ohromná díra v zemi, bagry i jeřáby. Kdo by tušil, že tady vzniká nová ultramoderní a ultrarychlá síť veřejné dopravy.

Hluboké spojení s předměstím

Nové linky metra se postarají o transport hlavně na předměstí, říká mi v budoucí stanici metra Saint-Maur stavbyvedoucí z organizace Grand Paris Bernard Cathelain: „Tato stanice bude mít jednu unikátní charakteristiku. Bude totiž nejhlubší. Nástupiště se nachází v hloubce padesáti metrů. Dosud byla nejhlubší stanice ve třicetimetrové hloubce.“

Betonová kopule: tunel, kterým budou jezdit soupravy až padesát metrů pod zemí

Nová linka zahrnuje dvě stě kilometrů podzemní sítě, kde budou jezdit automatické soupravy bez řidiče. A to prakticky zdvojnásobí stávající počet kilometrů pařížského metra,“ vysvětluje Bernard Cathelain. A doplňuje, že se chystá osmašedesát nových stanic metra. Ty budou rozložené do čtyř nových linek. My se teď nacházíme v budoucí lince patnáct. Paříž jich má totiž zatím jen čtrnáct.

Efektivní doprava až pro tisíc cestujících

Čtěte také

Nastupujeme do výtahu a sjíždíme do hloubky padesáti metrů. Tam je vidět část jakési betonové kopule. Jedná se o tunel, kterým budou jezdit soupravy, říká mi hrdě stavbyvedoucí: „Pařížská doprava je velmi rozvinutá, ale taky neefektivní. Když chcete jet z jednoho předměstí na jiné, musíte vždycky přes centrum. Třeba z jižního letiště Orly na západní předměstí La Défense se jede vždy přes střed města,“ podotýká.

Jen si to spočítejte, normální pařížské metro může převážet na pět set pasažérů, nová linka číslo 15 jich uveze až tisíc,“ raduje se stavbyvedoucí. Já ale namítám, že se to s historickým stanicemi a malými soupravami pařížského metra přece jen nedá srovnat.

Víceúčelové stanice

Tato stanice bude mít jednu unikátní charakteristiku. Bude totiž nejhlubší. Nástupiště se nachází v hloubce padesáti metrů

Proto jsme se rozhodli projekt Paris Expresse neudělat jen účelově. Stanice metra budou skutečná nádraží. Každá taková budova má být urbanistická a estetická. Tohle nádraží nebude mít eskalátory, jen velké výtahové kabiny. Kdo se bude bát, musí po schodech,“ rezolutně říká v hloubce padesáti metrů Bernard Cathelain z organizace Grand Paris.

Nová budova metra Saint Maur bude připomínat tak trochu Guggenheimovo muzeum v New Yorku. Linka 15 se na jihovýchodním předměstí Paříže otevře v roce 2025 a bude mít šestnáct stanic.

autoři: Marie Sýkorová ,
Spustit audio

Související