Umění nenajdete jen v centru Paříže. Na předměstí Pantin vzniklo kulturní centrum ze staré továrny

Petici za znovuotevření kulturních míst podepsaly ve Francii už začátkem února stovky lidí. Mezi signatáři jsou vedoucí velkých pařížských galerií a muzeí, ale i menších institucí z předměstí Paříže. A právě jedno takové, které muselo zavřít a čeká na své publikum, najdeme v Pantin. Jak se z bývalé průmyslové zóny stalo oblíbené kulturní místo?

Na severním okraji Paříže je oblast Pantin, kde se nachází i jedno umělecké centrum. Je to taková velká šedá budova, dřív byla posetá graffiti.

Kouzlo industriálu

Oblast, kde se teď nacházíme, byla dlouhou dobu industriální, dělnická zóna. Průmysl z Pantin zmizel v devadesátých letech. Pak začala oblast trochu chátrat. A přitom se nám tady zachovalo mnoho historických industriálních staveb,“ říká mi Eugénie Lefebvreová, která šéfuje jedné takové zachráněné budově – bývalým skladům nazvaným Magasins Généraux.

Zanedbaná budova přitahovala umělce nejen z Paříže. Jejich street artové úsilí se zachovalo na fotografiích, které jsou součástí virtuální prohlídky

Naše budova je bývalé skladiště na obilí a pochází ze třicátých let minulého století. A díky kanálu, který je hned vedle, se obilí převáželo po vodě do mlýnů. Ty byly trochu níž, blíž Paříži,“ popisuje Eugénie.

Nejen sklady obilí, byl tady i vodní kanál nazvaný Ourq, který vede z řeky Seiny. Byla to ale i spojnice s venkovem na sever od Paříže. Sklady měly být něco jako ohromný regál, vysvětluje mi Eugénie. Z něj si každý servíroval, co zrovna potřeboval. Na přelomu tisíciletí objekt odkoupil soukromý investor. Budova byla v dezolátním stavu.

Plátno pro street art

V nultých letech se budova zalíbila umělcům, hlavně streetartistům z Paříže, ale i i těm ze zahraničí. Některé se nám podařilo vystopovat. Celý objekt tak byl jejich místem pro tvorbu a kreativitu,“ vysvětluje mi Eugénie.

Součastní vlastníci kulturního centra veškeré graffiti nafotili, takže je stále možné si ho virtuálně prohlížet.

Naše společnost budovu získala v roce 2008. V té době byla kompletně celá potagovaná. A to jak zvenku, tak zevnitř. Jen si to představte – dvacet tisíc metrů čtverečních. Nebyl tady snad jediný centimetr volné plochy,“ vzpomíná.

Dnes už místo i stavba vypadají jinak. Graffiti na fasádách se bohužel nepodařilo zachovat, říká Eugénie. Všechny ale zdokumentovali a každý si tak může prostory bývalé Magasins Généraux prohlédnout na internetu a virtuálně se projít po budově.

Za kulturou na kole

Obec Pantin je úplně nalepená na Paříž a těží z jejího kulturního zázemí. Sem k nám můžete dojet na kole podél vody. Jen podjedete slavný bulvár Periférique, který odděluje centrální Paříž od té, které říkáme Velká Paříž,“ přidává Eugénie jeden tip.

Původně industriální obec se změnila v kulturní a kreativní místo, které se snaží decentralizovat pařížskou kulturu a ukázat i jiná zajímavá místa mimo hlavní město.

Péče o industriální památku je v Pantin příkladná. Ukazuje, jakou sílu může mít zapojení soukromého subjektu
autoři: Marie Sýkorová ,
Spustit audio

Související