Pandemie způsobuje bolesti očí. Lékaři doporučují metodu třikrát dvacet

Pracujete z domova, víc času trávíte s mobilem, na videoporadách nebo u televize? A bolí vás oči? Nejste sami, podle optiků i lékařů si na zarudlé a unavené oči během pandemie koronaviru stěžuje stále víc lidí. Ulevit může návštěva očního lékaře nebo uplatnění jednoduché metody.

Všechny porady, webináře a videohovory jsou online, takže jsem po pár měsících pociťovala, že mě z toho dost bolí hlava a oči,“ svěřuje se Soňa Baranová. Ačkoli nastoupila do nové práce, fyzicky v ní kvůli pandemii skoro nebyla. Aby jí ze zírání do obrazovek nebolela hlava, pořídila si brýle s filtrem, které modré světlo z monitoru částečně blokuje.

Brýle s filtrem (nejen) pro děti

Zájem lidí o filtry na brýlích a podobné úpravy skla vzrostl, jak uvádí třeba Tomáš Sedláček z optiky v brněnské poliklinice Zahradníkova: „Lidi je pořizují i bez dioptrií přímo pro děti na distanční výuce.“

Čtěte také

Lékaři potvrzují, že lidé teď mají s bolestmi očí větší potíže: „Když delší dobu musíme pracovat s počítačem, tak aniž bychom si to uvědomili, snižujeme frekvenci mrkání,“ upozorňuje primářka oddělení očních nemocí Fakultní nemocnice u svaté Anny Hana Došková.

Kvůli tomu trpí slzný film na povrchu oka. Vyvolanému onemocnění se pak říká syndrom suchého oka.

Osvědčená metoda

Částečně ulevit může metoda, kterou používají v Americe. Jmenuje se dvacet-dvacet-dvacet: „Dvacet minut práce s počítačem, dvacet minut se podívat úplně někam jinam a poslední dvacítka znamená jejich dvacet stop, tedy vzdálenost pěti šesti metrů, na kterou máte zaměřit pohled,“ vysvětluje primářka Došková.

Zároveň ovšem dodává, že nejlepší je vyhledat pomoc očního lékaře. Po konzultaci s ním můžete nasadit třeba kapky, respektive umělé slzy.

autoři: Tomáš Kremr ,
Spustit audio

Související