Pandemie znamená pro české lázně těžkou zkoušku. Jaká je před nimi budoucnost?

Od středy mohou lidé při pobytu v lázních využít voucher v hodnotě 4 tisíce korun. Podmínkou ovšem je, že v lázních stráví nejméně šest dnů a objednají si alespoň pět procedur. Vynahradí státní příspěvek lázním finanční propad, který jim způsobil koronavirus? Situaci přímo na místě se na západ Čech vydal zjistit letní reportér Radiožurnálu Ľubomír Smatana.

Čtěte také

V Mariánských Lázních to vypadá skoro, jako kdyby už byla zima. Polovina lázeňských domů je zavřená. Některé se chystají otevřít až příští rok, některé už teď v červenci – záleží, jak bude přibývat klientela.

Přestože je hezké počasí, je jindy turisty obsazená kolonáda po ránu úplně vylidněná. Kulturní akce se v Mariánských Lázních sice konají, ale v uplynulých letech byla návštěvnost hodně závislá na Rusech a Němcích. Teď si budou muset provozovatelé hotelů vystačit s českou klientelou.

Hoteliéři se shodují, že se lázeňské domy budou muset Čechům přizpůsobit, i pokud jde o ceny. Dosud v těch lepších domech bydleli cizinci, teď v nich budou nejspíš bydlet Češi za cenu, kterou platili v méně honosných hotelech.

autoři: Ľubomír Smatana , and
Spustit audio

Související