Osobní bankrot

9. prosinec 2011
Peníze nikdy nespí

Komu přerostou dluhy přes hlavu, může vyhlásit takzvaný osobní bankrot. Jde o relativně nový způsob řešení neschopnosti splácet. Dlužník na sebe podá insolvenční návrh, ve kterém navrhne řešení úpadku oddlužením. Jak na to?

Tímto způsobem se mohou z dluhů vymanit jen nepodnikající fyzické osoby. Pro živnostníky nebo firmy tato alternativa ke konkurzu nepřipadá v úvahu. Dlužník musí v návrhu uvést, jaké příjmy v příštích pěti letech očekává, jaké v uplynulých třech letech získal a komu všemu dluží.

Soud návrh zváží, a pokud oddlužení povolí, zvolí jednu ze dvou možných forem. Buď zpeněžením veškerého dlužníkova majetku, anebo postupným splácením podle splátkového kalendáře. První varianta se blíží konkurzu, liší se jen v tom, že nucený prodej se týká současného majetku. Dlužník sice přijde o byt nebo dům, ale tím jsou jeho dluhy smazány.

U splátkového kalendáře se zaváže každý měsíc odvádět přesně určenou část svých příjmů na úhradu dluhů, a to po dobu pěti let. V obou variantách musí věřitelům vrátit alespoň 30 procent závazků, jinak skončí v konkurzu. Když však splní všechny povinnosti, které mu soud v rozhodnutí o oddlužení uložil, může ho od zbytku dluhů osvobodit.

autor: mad
Spustit audio

Více z pořadu