Nejcennějším zbožím, co znám, jsou informace

14. květen 2012
Peníze nikdy nespí

Tuhle větu řekl ve filmu Wall Street Gordon Gekko, bezskrupulózní makléř v podání Michaela Douglase. A samozřejmě řeč byla o penězích. Od 21. listopadu o nich budete mít informace i vy. Na Radiožurnálu každý den odpoledne uslyšíte radu ze světa vašich financí. A radit vám bude sám Gekko – tedy vlastně Jiří Štěpnička!

V seriálu Peníze nikdy nespí (ne náhodou jde o podtitul filmu Wall Street 2) vás seznámíme s pojmy ze světa financí. Poradíme vám, jak se vyhnout finančním problémům, dozvíte se, co byste měli o svých penězích vědět. Nalaďte si každý den ve 14.10 hodin Radiožurnál. V neděli po 16. hodině bude navíc následovat vědomostní soutěž, ve které můžete vyhrát hodnotné ceny.

Celým seriálem o financích provází herec Jiří Štěpnička, který Michaela Douglase alias Gordona Gekka skvěle nadaboval. Ten také byl v pátek 18. listopadu Hostem Radiožurnálu a moderátorka Lucie Výborná se pana Štěpničky ptala nejen na peníze :-)

Tobogan - 49. týden

Pokud vám to nevyjde, abyste každý den zasedli po 14. hodině k Radiožurnálu, nemějte obavy. Všechny díly si můžete znovu poslechnout v iRadiu, na našem webu je najdete i v textové podobě.

Kdo se v tom má vyznat?

Pravda je, že svět financí je velký a pro laika když ne naprosto, tak zcela jistě dost matoucí. Albert Einstein řekl, že na světě nejtěžší věc k pochopení je daň z příjmu. To je sice fakt, ale těch věcí je mnohem víc. V našem seriálu se to bude hemžit slovy jako spořicí účet, termínovaný vklad, akcie, stavební spoření, lichva, úrok, míra inflace a podobně. Tady vám nabízíme malý vzorek těch Gekkových informací.

Finanční gramotnost
Tu má za cíl zlepšit náš seriál Peníze nikdy nespí, ve kterém vám postupně budeme vysvětlovat pojmy ze světa financí. A určitě nebude na škodu začít právě spojením finanční gramotnost. V běžných každodenních situacích spotřebitelů na svou nedostatečnou finanční gramotnost můžeme lehce doplatit. Někdy i těžké peníze. Každou možnost ke zlepšení finanční gramotnosti bychom proto měli využít. Ty znalosti jsou totiž k nezaplacení.

Úrok
Nemám peníze, ale chci si pořídit novou pračku. A tak mnozí z nás sáhnou po úvěru. Dříve než se ale vrhnete do náruče bank nebo jiných finančních institucí, je dobré vědět, co znamená ono magické slovo úrok. Úrok je vlastně odměna za půjčení peněz, tedy za úvěr. Hodnota této odměny je závislá na tom, na jak dlouho a jak velký obnos si půjčujete. Velikost úroku pak vyjadřuje takzvaná úroková míra, kterou najdete ve smlouvě o poskytnutí úvěru nebo ve smlouvě k danému bankovnímu produktu. Další podstatné informace k úroku a úrokové míře uslyšíte na Radiožurnálu.

Lichváři

Exekuce
Pro dlužníky představuje exekuce ten nejčernější scénář. Do bytu jim přijde parta lidí s kulatým razítkem a začne oblepovat a zabavovat jejich majetek. Přitom exekuce na řadu přichází až poté, co dlužník svou povinnost nesplní dobrovolně. Jak takový výkon rozhodnutí vypadá a jaká má pravidla, na to odpoví další díl seriálu Peníze nikdy nespí.

Své znalosti ze světa financí si můžete otestovat také na stránkách www.financnitestnaroda.cz.

Naladili jsme vás? Tak si nalaďte nás a nebojte se peněz. Na Radiožurnálu dostanete informace, které potřebujete!

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio

Více z pořadu