Riziko půjčky

29. leden 2012
Peníze nikdy nespí

I když se vás různé inzeráty budou snažit přesvědčit o opaku, půjčky bez rizika neexistují. Zadlužit se je vždy spojené s rizikem. Dluh představuje závazek, který jednou budete muset splatit, většinou i s úroky.

Největší rizika půjček bývají ukryta ve smluvních podmínkách. Ty je nutné číst obzvlášť pozorně. Důkladně a v klidu si proto smlouvu prostudujte. To, čemu nerozumíte, pak konzultujte s právníkem nebo protistranou.

Pozor na ustanovení napsaná titěrnými písmeny, bývají často velmi důležitá. Podrobně se seznamte s případnými sankcemi za nedodržení podmínek smlouvy.

Buďte na pozoru, pokud vám někdo bude chtít půjčit za výrazně výhodnějších podmínek, než je obvyklé. I když nízký úrok může znít lákavě, bývají v podmínkách takovýchto na první pohled výhodných smluv obtížně splnitelná ustanovení.

Zvážit byste měli i vlastní rizika, že půjčku nezvládnete včas vrátit. Rozplánujte si, jaké očekáváte příjmy a jak jisté tyto příjmy jsou. Není rozumné zadlužit se třeba v době, kdy se ve vaší firmě chystá hromadné propouštění.

Při domlouvání výše splátek si vždy ponechte dostatečnou rezervu nejen na běžný provoz domácnosti, ale i nepředvídatelné výdaje.

autor: jas
Spustit audio

Více z pořadu