Ošetřuji rány pacientů. Nesoudím, říká o konfliktu v Sýrii chirurg Lékařů bez hranic

Jezdí do míst, kde se odehrávají válečné konflikty a kde dochází k živelním katastrofám. Zapojil se mezi Lékaře bez hranic, ale pracuje také jako dětský chirurg. Co ho vedlo například k cestě do Sýrie? Ptal se moderátor Martin Veselovský Jana Trachty.

Po opuštění univerzitní nemocnice v Oxfordu měl volno a vydal se s Lékaři bez hranic do Sýrie. „V Sýrii zuří jedna z nejhorších občanských válek,“ popisuje s tím, že vděčnost místních byla obrovská. „Nevědí, kdy je zasáhne nějaká bomba, co budou zítra jíst,“ přibližuje.

Čtěte také

Uprostřed občanské války ošetřoval Jan Trachta kohokoliv, kdo se do konfliktu zapojil. „Nejsem politik ani voják. Jsem doktor a humanitární pracovník. Snažím se ošetřit rány pacienta. Nejsem ten, kdo by mohl soudit,“ vysvětluje svůj pohled na syrský konflikt.

Martin Veselovský se Jana Trachty ptal také na jeho odchod do Velké Británie. „Nebyl jsem motivován penězi,“ osvětluje a připomíná některé rozdíly mezi českým a britským přístupem k doktorům. „Byl na mě vyvíjen obrovský tlak, abych dokazoval, že jsem v práci rád a motivovaný.“

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: mav
Spustit audio