Opravy v sídle francouzského prezidenta dělají, jen když tam není. A někdy hledají klíče

Není moc příležitostí a možností, jak se dostat do Elysejského paláce. Agenda francouzského prezidenta Emmanuela Macrona je totiž hodně nabitá. Navíc každý týden přijímá několik státních návštěv. Co se ale stane, když se něco rozbije a je třeba to spravit? Nutné opravy si navíc žádají i některé historické místnosti. Naše spolupracovnice ve Francii, Marie Sýkorová, vystopovala jednu z restaurátorek, která právě takové opravy v Elysejském paláci provádí.

Pařížský ateliér Anthemios najdeme nedaleko hřbitova Pere Lachaise, ve čtvrti, kde historicky sídlili řemeslníci nejrůznějšího ražení. I tento ateliér se zabývá historií, a sice restaurováním starých sídel. A tím je už i Elysejský palác, sídlo prezidenta.

Zatímco je prezident na dovolené

Blandine Brochu je restaurátorkou: „Museli jsme to zvládnout za tři týdny v srpnu. Tak dlouhé totiž měl prezident Macron prázdniny,“ popisuje mi, jak vypadaly opravy zeleného salónku v Elysejském paláci. Právě toho, který je hned vedle kanceláře prezidenta.

„Přípravy nám ale zabraly tři měsíce. Pak jsme přijeli a měli vše naplánované, den po dni i hodinu za hodinou. Přesně jsme věděli, kam jít a co dělat,“ prozrazuje Blandine Brochu.

Čtěte také

Salónek je podle Blandine velmi důležitou místností v Elysejském paláci: „Jen si to představte! On ji používá dennodenně! Neustále tudy někdo prochází, neustále tady někdo je.“

Klíčový byl přesný plán

On, tím je myšlený prezident Emmanuel Macron. Zajímá mě, co bylo na opravách zeleného salónku nejtěžší. A prý samotné načasování. I když vše se naráz stihnout nedalo.

„Nebyly to velké renovace. Za tři týdny to ani nejde. Letos jsme tak udělali parkety a drobné zednické práce. Na plátnech jsme objevili plíseň a taky houby. Takže jsme je odvezli do ateliéru a vyčistili.“

„Sama jsem se starala o kování a zámky u dveří. A protože zámek od dveří nebyl k nalezení, museli jsme od prezidentské kanceláře udělat nový. Kdybyste je viděla! Klíče jsou to skutečně krásné, velké a s pěkným emblémem.“

Do větších podrobností restaurátorka Blandine Brochu nezachází. Klíče od kanceláře prezidenta Macrona už nejspíš musela odevzdat. Asi státní tajemství.

autoři: Marie Sýkorová , aka
Spustit audio

Související