Ondřej Liška, předseda Strany zelených

Kandidát na eurokomisaře Štefan Füle se jel představit do Bruselu. Sešel se s šéfem komise Barrosem. Füleho na post eurokomisaře prosadila ODS a ČSSD. Socialisté se kvůli tomu dostali do sporu se Stranou zelených. Smířili se už zelní s tím, že je kandidátem Štefan Füle, budeme se ptát. Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je předseda Strany zelených Ondřej Liška, vítejte u nás, dobrý den.

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Dobrý den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Včera jste vypadal dost naštvaně, že je kandidátem na eurokomisaře Štefan Füle. Už jste to rozdýchal?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Naštvaně nevím jestli jsem vypadal naštvaně, rozhodně jsem vypadal určitě unaveně, protože ta jednání se táhla hluboko do noci a byla skutečně zdlouhavá. My naprosto respektujeme a neexistuje ani jiná možnost, než že bychom respektovali rozhodnutí vlády, které dneska projednal výbor pro evropské záležitosti, projde to schvalováním v Evropském parlamentu, to je standardní proces a my jsme se v té chvíli, kdy jsme s tím mohli něco dělat, jsme dělali. Kandidovali jsme svého kandidáta, neuspěl. Pan profesor Švejnar se nestal tím konsensuálním kandidátem. Poté co jsme chtěli podpořit Vladimíra Špidlu, sociální demokracie se rozhodla upřednostnit dohodu s ODS. O těch důvodech možná můžeme ještě pohovořit, ale každopádně tím výsledkem je kandidát na evropského komisaře pan Füle, kterého znám dlouhodobě jako velmi kvalitního profesionála, diplomata, člověka který velmi dobře hájil naše jméno například ve strukturách Severoatlantické aliance a jiná výhrada, kterou jsme považovali za důležité zmínit je jeho předlistopadové angažmá, ale to ne proto, že bychom si mysleli, že členství v komunistické straně, člověka stigmatizuje navždy a už se toho nemůže zbavit, to ne. Myslím si, že pan ministr Füle svou velmi dobrou prací pro Českou republiku dokázal co v něm je. Proto ta volba není jako nějak skandální, to v žádném případě.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A proč tedy vytahujete tu jeho komunistickou minulost?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Protože jsme, protože nám scházelo jeho vyjádření v této věci. Ve chvíli kdy na stránkách a v jeho oficiálním životopise tahle událost vlastně, nebo tahle, jeho členství v komunistické straně vůbec nebylo uvedeno a ve chvíli kdy on to komentuje tak, že říká nebudu komentovat nějaké šumy, tak mi to prostě u vrcholného politika, kterého Česká republika vlastně nominuje za sebe do evropských struktur, my to nepovažujeme za nějaký šum. Proto nějaké pregnantnější a přímější vyjádření k této věci jsme očekávali a...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale v Lidových novinách dnes říkal, že jeho členství v KSČ není nic, na co by byl hrdý. Stačí vám takové vyjádření nebo by se měl rozplakat nad tím nebo co jste čekal?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Ne, ne. Já jsem, já vůbec nechci ho nutit, to je každého věc, jak se popasuje s tím, že je veřejnou osobou a má zastávat jednu z nejvyšších exekutivních funkcí v evropských strukturách. Jak se postaví, to musí posoudit lidé. Z hlediska formálního, my tuto volbu akceptujeme. I u jiných lidí, vysokých představitelů státní správy existuje samozřejmě doklad o tom, že byli členové komunistické strany před listopadem. Každý se k tomu postaví lidsky po svém jak nejlépe dokáže a nám něco takového scházelo. Nicméně já věřím, že ta spolupráce s ním bude dobrá. Už byla dobrá v minulosti a co se týče jakoby profesionality na pana ministra Füleho, nemám o tom nejmenších pochyb.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A je výhoda tedy to, že to je zkušený diplomat, který de facto může zastávat jakoukoliv funkci nebo jakýkoliv rezort v té samotné komisi, anebo naopak to, že je diplomat, tak nemá vlastně žádnou konkrétní odbornost, tak se to ukazuje jako nevýhoda, že třeba už nemůže na silový resort?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Já myslím, že se to nedá říct úplně jednoznačně, ale z té zkušenosti z evropských struktur, které mám mi vyplývá spíše to, že vhodnějším kandidátem je někdo, jako je třeba profesor Švejnar nebo Vladimír Špidla, kteří mají za sebou úplně jasné politické kurikulum, profil, odbornost v určité oblasti nebo v několika oblastech.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Že zkrátka jeden je ekonom, druhý je odborník na sociální věci.

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
A tím pádem je silnější ve vyjednávání s předsedou Evropské komise o přidělení portfolia, zatímco takoví ti "univerzální vojáci" mohou být v nejhorším případě nasazeni i na portfolia, která třeba nejsou úplně považována za prestižní jako je vícejazyčnost, kultura a tak dále.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A to se může právě stát teď v případě Štefana Füleho?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
To se může stát. Já si to nepřeji v žádném případě.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale obáváte se toho trošku.

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Myslím, že v tomto máme oslabenější pozice, ano.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jak to vlastně bylo s tím vaším jednáním s Jiřím Paroubkem? Protože Jiří Paroubek říkal, že vy jste nedodrželi dohody z pondělního večera. On doslova, když ho budu citovat, říkal: "po jednání s předsedou Strany zelených Ondřejem Liškou jsem nabyl dojmu, že došlo k dohodě na podpoře Vladimíra Špidly Stranou zelených. Bohužel ráno jsem obdržel SMS, ve které mi bylo sděleno, že tato dohoda padá. Proto jsem byl donucen jednat o kompromisu s Občanskou demokratickou stranou." Tak co jste konkrétně napsal v té SMS?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Já jsem v ní napsal, že po zvážení té nabídky, kterou nám pan předseda Paroubek dal, tíhneme k tomu, abychom nepodpořili v tom dalším kole žádného kandidáta, ale že chceme další jednání hned ten druhý den ráno. To znamená v úterý ráno a o to jsem ho vlastně požádal. Já bych řekl jednu věc...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pardon, nebyla chyba, že jste si napsali jenom SMS? Není jednodušší si zavolat, vědět jistě.

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Rozhodně ano, ale vy když píšete třeba. My jsme si domluvili, že ho budu ještě po těch nočních jednáních, kdy my jsme měli ještě několikahodinové jednání s ODS, že se to může vyvinout a že ta nabídka, kterou učinil a to jednání které jsme měli spolu rozhodně není možné vykládat, že jsme se dohodli. On něco navrhl a já jsem mu řekl úplně jednoznačně a na tom trvám, že nemohu na místě při tom jednání s ním tuto nabídku přijmout a potvrdit, že ji musím projednat se svými kolegy ve Straně zelených a teprve poté ho můžu informovat, zda je akceptována či nikoliv. To znamená, já odmítám to, že bychom tu interpretaci, to "nabyl dojmu, že jsme se dohodli", to odmítám. My jsme se na ničem nedohodli, my jsme si museli takovou tu věci jednoznačně ještě potvrdit, k čemuž nedošlo a proto nechápu, že takto otočil on. My jsme byli připraveni a já jsem mu to sdělil hned poté ráno ještě před jednáním vlády v dostatečnou dobu, zhruba hodinu před zahájením jednání vlády jsem o tom informoval jak premiéra Fischera, tak předsedu Topolánka, tak pana předsedu Paroubka a i skrze naše ministry, ministry nominované za ČSSD, že jsme připraveni podpořit v tomto kole jednání pana komisaře Špidlu. Zarazila nás informace, že ČSSD a ODS se již dohodly. Dokonce jsme se dozvěděli, že už byli dohodnutí nějakou dobu a proto nás velmi překvapilo, že ten zúžený, v tom zúženém výběru pana ministra Füleho a komisaře Špidly nakonec upřednostnila ČSSD pana Füleho. Já jsem se snažil ještě jednat, nicméně pan předseda Paroubek poté co konečně zavolal nazpátek, poté co jsem nebyl schopen od něj získat žádnou reakci, tak řekl: "já už s vámi jednat nebudu, my už jsme se zavázali podpořit ministra Füleho." Dobrá, takhle jsem to akceptoval.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vy to chápete tak, že vás chtěli dostat ze hry? Že si to prostě chtěly ty dvě strany udělat mezi sebou?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Já to jednoznačně chápu jako pokračování, vlastně té tendence k velké koalici. Mimo jiné považuju za velmi alarmující informace z poslední doby, že ODS a ČSSD zahájily jakýsi velmi počáteční proces dohody na změně volebního systému, na posílení většinových prvků tak, aby se zbavily malých politických stran. Já tady vidím rostoucí chuť vlastně se zbavit těch, se kterými je nutné vyjednávat a evidentně si současná ČSSD a ODS tuto chuť nechtějí nechat zajít.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
No a má tedy cenu, aby ti dva vaši ministři nebo ministři, kteří jsou tam nominovaní za Stranu zelených, aby zůstávali ve vládě, když de facto tady mluvíte o tom, že to je počátek velké koalice. Tak proč tam asistujete u velké koalice?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
No, my neasistujeme u velké koalice, my asistujeme, my se podílíme na řešení, které se ukázalo jako jediné nosné do doby regulérních voleb. Když se ukázalo, že je potřeba se dohodnout alespoň na pokračování vlády v této zemi do konce volebního období, tak jsme řekli ano. Byť nám to není po chuti, jsme připravení nést tu spoluodpovědnost za to zbývající období. Proto jsou tam naši ministři.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Oni se evidentně dohadují bez vás, sám jste to říkal přece.

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Ale to je samozřejmě tendence, které my se snažíme bránit, také jsme se jí pokusili zabránit tím, že jsme si řekli, pokud tady má být kvalitnější kandidát, pak je to pro nás, ve chvíli kdy nemůže projít profesor Švejnar, je to Vladimír Špidla a takhle jsme o tom byli připraveni jednat, dokladem toho.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže o stažení těch dvou ministrů jste neuvažoval?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Zatím pro to není důvod, protože...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Zatím.

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
No, není proto důvod, protože jedna je otázka domluvená o evropském komisaři a druhá je otázka praktické vlády pod vedením pana premiéra Fischera, ve kterém jsou naši ministři rovnocennými partnery všem ostatním ministrům. Takže ten důvod tam zatím není. Je tam ale jiná věc, kterou jsem ještě chtěl říci, to že jsme byli naprosto konzistentní v těch vyjednáváních svědčí o tom, že jsme do poslední chvíle kdy se ještě zdálo, že je možné, aby za určitých okolností jedna nebo druhá politická strana ČSSD nebo ODS podpořila profesora Švejnara, tak jsme o něm jednali. Ve chvíli, kdy se ukázalo, že to možné není, neboť jdou na dohodu spolu navzájem, rozhodli jsme se podpořit jediného jiného kandidáta, který byl podle našeho názoru naprosto vhodný a pro toto způsobilý a to byl Vladimír Špidla. O tomto se dokonce na vládě hlasovalo, bylo to indikativní hlasování, to znamená na té vládě samotné byl jasný důkaz toho, že naši ministři mohou podpořit tedy Vladimíra Špidlu, získal nadpoloviční většinu hlasů a bylo jasné, že je prosaditelným kandidátem. Ale na vládě samotné se ukázalo, že je prosaditelný i Štefan Füle bez nás a ČSSD se autonomně a zcela na svou odpovědnost rozhodla upřednostnit jiného kandidáta než svého, i když ho mohla prosadit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To říká předseda Strany zelených Ondřej Liška. Zelení budou mít v prosinci sjezd, kde se bude volit nový předseda. Jak vidí Ondřej Liška své šance, budeme se ptát. Včera jsem četla průzkum preferencí agentury Median. Podle tohoto průzkumu dostanete pouhá 3% hlasů v nadcházejících volbách. Jak moc vás zneklidňuje to, že se možná rozloučíte se svým účinkováním ve sněmovně? Vy zelení, myslím.

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Já čtu i jiné průzkumy než ten včerejší. Například o pět dní dříve vyšel průzkum agentury SANEP, kde máme 4,5%, to znamená my se rozhodně, my jsme na vzrůstající křivce veřejné podpory. Ukazuje se, že od té, od těch 2% v evropských volbách jsme dokázali se odrazit ode dna. Prostě posílit se, sjednotit se a připravit se na příští volby. Takže já samozřejmě vidím, že na tom prahu volitelnosti se ocitly nejenom Strana zelených, ale taky KDUČSL a vidím, že je tady enormní zájem.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ta má v těch průzkumech ale pravidelně přes 5%.

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
No, ne, no. Už se ocitli pod 5%, já jim to nepřeju. Já si myslím, že oni jsou určitě naším politickým partnerem. My ten nadcházející sjezd rozhodně, myslím, že to je převládající mínění členů Strany zelených, chceme využít k tomu, abychom ten proces jakéhosi znovusjednocení a znovuposílení zelené politiky, abychom ho zužitkovali na maximu, a proto věřím, že do předsednictva budou zvoleni silní kandidáti, lidé kteří připraví tu stranu na ty volby v regulérním termínu v květnu 2010.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vy jste si nerozmyslel, vy budete kandidovat na předsedu?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Já jsem se rozhodl na základě tedy konzultací i svých vlastních úvah uvnitř Strany zelených tedy kandidovat na předsedu. Požádal jsem o podporu, získal jsem ji již u své základní organizace a nyní v těch příštích dnech a týdnech navštívím de facto, snad až na výjimku všechny krajské organizace a budu se o tento mandát ucházet. Zatím cítím, že tu podporu mám a rozhodně se o ni budu ucházet s konceptem, který považuju za nosný pro tý příští volby.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Když říkáte až na výjimku, tak nikam nepojedete, protože víte, že vás tam nechtějí?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
To ne, já bych jel i tam kde by mě nechtěli, ale není v lidských silách být na dvou místech zároveň. To dokázali jenom někteří svatí, což já rozhodně nejsem, takže například když se koná krajská konference ve stejný den na dvou opačných koncích republiky, tak bohužel tam být nemůžu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Zatím to vypadá, že budete mít minimálně jednoho protikandidáta a tím bude Matěj Stropnický. To je docela kontroverzní postava vaší strany. Byl třeba velkým kritikem Martina Bursíka. Je Matěj Stropnický silný protikandidát?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Já bych řekl, že je to kandidát a to úplně stačí. Já už jsem se bál, že nebudu mít žádného protikandidáta. Ono je vždycky lepší zvítězit v soutěži s někým než kontumačně a já jsem rád, protože Matěj Stropnický bude muset konečně před celou stranou vyjevit svoje názory, které já považuju v mnoha ohledech za nebezpečné, zavádějící a pro mě je ctí utkat se s kýmkoliv. A pokud si Matěj Stropnický natolik věří, nechť do tohoto zápasu jde. Pokud z něj vyjde jako poražený, myslím si, že to jeho dalšímu angažmá u zelených příliš neprospěje, ale jeho volba je jasná. On chce tímto způsobem asi vyprofilovat a zviditelnit a...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Myslíte, že by potom měl odejít ze zelených nebo jak to mám chápat?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Ne, ne. Já si myslím, že je dobré asi při rozhodování se o hodnocení vlastních ambicí versus vlastních schopností se pokusit trefit tu laťku, kterou okolí považuje za přiměřenou. Já si myslím, že se to Matěji Stropnickému v tuto chvíli nepodařilo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Martin Bursík odešel z čela Strany zelených a tehdy říkal, to bylo vlastně hned po volbách do Evropského parlamentu, říkal že nebude kandidovat do sněmovny. Na začátku října ale pro Mladou frontu DNES nevyloučil, že přeci jen kandidovat bude. Pokud samozřejmě vy se stanete předsedou, tak budete rozhodovat kdo nebude na kandidátce. Je už jisté, že byste ho na kandidátce chtěl?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Ve Straně zelených to není tak, že by předseda rozhodoval o tom, kdo bude a nebude na kandidátce. My máme ze všech politických stran vlastně nejpropracovanější systém primárních voleb od nominací v základních organizacích přes krajské organizace až po republikovou radu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Dobře, ale dovedu si představit, že třeba Matěj Stropnický by asi nepřemlouval Martina Bursíka, aby byl na kandidátce. Takže vy zřejmě, pokud zůstanete předsedou Strany zelených, tak budete přemlouvat nebo nebudete přemlouvat Martina Bursíka?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Já jsem jako současný úřadující předseda Strany zelených s Martinem Bursíkem o tomto hovořil. Já si přeji a považoval bych to za posilu zelených, kdyby Martin Bursík byl jedním z toho týmu lídrů pro příští parlamentní volby a jestli se jím stane rozhodne on svým rozhodnutím a také rozhodnutí krajské organizace v Praze, která ho nominuje, pokud on o to projeví zájem a pokud ta cesta se ukáže že je pro zelené prospěšná. Já si to přeji, myslím si, že Martin Bursík do zelené politiky patří a jak říkám, zelení uspějí pokud budou mít na kandidátkách silné osobnosti a Martin Bursík takovou je.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A je takovou osobností i Kateřina Jacques? Také byste byl rád, kdyby byla na kandidátce i ona?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
My jsme vůbec zatím nehovořili o tom, jestli takový zájem má a dokud jsem s ní o tom nehovořil, tak si to vůbec, mi nepřipadá vhodné, abych o tom hovořil.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A vy byste ji rád viděl na kandidátce?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
To záleží na Kateřině Jacques.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To samozřejmě a vy byste ji rád tam viděl nebo ne?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
To, Kateřina Jacques je dnes rozhodně jedna z výrazných postav zelených a jelikož a to považuju za naprosto korektní. Jelikož jsem s Martinem Bursíkem o jeho kandidatuře hovořil, považuji za vhodné ji komentovat i veřejně. S Kateřinou Jacques jsem o tom nehovořil a proto nechci její šance zmenšovat ani zvětšovat, pokud se rozhodne kandidovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A chcete s ní o tom hovořit tedy? Bude to jedno z témat?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Já si myslím, že se tomu rozhodně nemůžeme vyhnout. Každý z poslanců Strany zelených by co nejdříve měl říci, zda chce pokračovat ve své práci nebo zda svou perspektivu vidí jinde a tahle debata nás čeká nejpozději hned po sjezdu, to znamená ještě před Vánoci.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jak velkým konkurentem je podle vás, pro Stranu zelených Schwarzenbergova formace TOP 09. Cítíte, že vlastně vám tady vyrostla přímá konkurence, že třeba oni vám odvedli pár voličů?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Já si myslím, že v těch letních měsících, kdy TOP 09 naskočily to toho svého sprintu k předčasným volbám se zdálo, že je to úplně nový osvěžující fenomén české politiky, který těží určitě z toho charismatu Karla Schwarzenberga, který s námi v minulosti spolupracoval. Myslím si, že ale s tím jak zmizelo, zmizely ty tisíce billboardů s tváří Karla Schwarzebenrga, tak mám pocit, že z toho veřejného prostoru i zmizely názory TOP 09. A já zatím nevím jaký mají politický program, nevím jaké jiné osobnosti kromě Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska, těch známých poslanců.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vlasty Parkanové.

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Vlasty Parkanové. Koho jiného chtějí samozřejmě z těch známých poslanců, kteří se k nim přidali nasadit, takže pro mě je to zatím velká neznámá, ale vím z reakcí některých našich voličů a potenciálních voličů, že se rozhodují mezi zelenými a TOP 09 a já, mým záměrem rozhodně je ty, kteří volili zelené a nyní uvažují o volbě TOP 09, je přivést zpátky a stát se pro ně opět věrohodnou alternativou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Karel Schwarzenberg byl váš člověk, nebyl sice členem Strany zelených, ale byl ministrem za vaši stranu. Vyříkali jste si někdy z očí do očí, proč šel do TOP 09?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Vyříkali.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Co vám řekl, jaké zdůvodnění vám řekl? Co mu chybělo v zelených?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Já myslím, že by bylo lepší než abych já tlumočil jeho důvody a názory proč odešel od nás, zeptat se přímo jeho, aby ta jeho slova byla autentická. Já jsem jeho zdůvodnění vzal na vědomí, byť s ním nesouhlasím. Karel Schwarzenberg, abych řekl alespoň něco a aby ten jeho postoj byl, řekněme, srozumitelný, odešel především proto, protože viděl příležitost realizovat svoje politické názory lépe jinde, než u Strany zelených a to nám nezbylo než akceptovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže vy jste mu nedávali moc prostoru podle jeho mínění nebo tak jste to pochopil z toho co vám říkal?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Skutečně zeptejte se jeho. Já si myslím, že ten prostor tam byl. Bylo to jeho rozhodnutí, se kterým nešlo nic dělat, ani nijak ho zvrátit. Já si myslím, že Karel Schwarzenberg měl velkou snahu, aby ten rozchod proběhl co nejkorektněji a aby byly zachovány dobré mezilidské vztahy, což se troufám si říci, v zásadě podařilo, nicméně ta pachuť z toho rozchodu tam zůstává, protože Karel Schwarzenberg je rozhodně jedním z nejpopulárnějších a nejrespektovanějších politiků v českých zemích a myslím si, že ta jeho spojení se zelenými v minulosti bylo spíše ku prospěchu věci. Nicméně ukazuje se, že ani největší popularita jednoho jednotlivého politika neznamená automaticky preference pro tu danou politickou stranu. I ve chvíli, kdy Karel Schwarzenberg byl nejpopulárnějším politikem za Stranu zelených, v České republice se Strana zelených sama o sobě ocitla pod hranicí volitelnosti, což se od té doby díkybohu změnilo, ale myslím si, že to co nás přivede do příštího parlamentu nesmí být charisma jednoho jednotlivého člověka, ale dobrý tým lidí praktických politiků, kteří prostě přijdou s naprosto konkrétními věcnými řešeními. Takhle já stavím tu budoucí koncepci zelených.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A vyčítal jste si sám sobě, že jste přišli o Karla Schwarzenberga?

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Já jsem to, já to zpětně chápu a i v té době jsem to chápal jako určitou nevyhnutelnou a přirozenou volbu, protože se ukázalo, že to spojení se zelenými nebylo prostě pro Karla Schwarzenberga, řekněme, že v ní nemohl pokračovat a nechtěl pokračovat a i my jsme s některými jeho názory a postoji nesouhlasili a obtížně jsme v nich hledali shodu, takže nakonec si myslím, že oboustranně to prospělo a samo se ukáže, zda to charisma Karla Schwarzenberga pro ten nový politický subjekt bude tím určujícím a nebo to bude něco jiného.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Předseda Strany zelených Ondřej Liška byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Díky za to, na shledanou.

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/:
Já vám děkuji za pozvání, na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: heš
Spustit audio