Olympiáda bude až napřesrok. Jak situaci vnímají naši sportovci?

24. březen 2020

Letní olympijské hry v Tokiu se kvůli pandemii koronaviru přesouvají na rok 2021. Definitivní rozhodnutí padlo v úterý dopoledne. Jak poslední týdny nejistoty prožívali čeští olympionici?

Čtěte také

Radiožurnál oslovil 34 sportovců, kteří mají téměř jistou účast na olympijských hrách. Šestnáct z nich by volilo odklad, deset hlasovalo pro olympiádu v původním termínu a osm sportovců nemělo jednoznačný názor.

Člověk trénuje a udržuje se ve formě, aniž by věděl na co. To je na tom nejtěžší,“ popsal vodní slalomář Jiří Prskavec Radiožurnálu své pocity nejistoty ohledně termínu konání olympiády.

Zdraví, nebo medaile?

Pokud Japonci hry odloží, budu jim věřit a brát to jako správné rozhodnutí pro zdraví závodníků i diváků, řekl Prskavec ještě před definitivním verdiktem Mezinárodního olympijského výboru.

K variantě odkladu se připojil také jeden z českých střelců Petr Nymburský: „V současné době se přikláním k variantě odložit olympijské hry z hlediska bezpečí a zdraví zúčastněných sportovců a jejich blízkých.“

Mezi těmi, kdo naopak doufali, že hry začnou 24. července podle plánu, patřil třeba rychlostní kanoista Martin Fuchsa: „Jsem rozhodně pro zachování termínu olympiády, protože každý člověk má v životě sny a olympijské hry a medaile z nich je ten můj. Ať se děje cokoli, stále makám a hledám způsoby, jak se co nejlépe do Tokia připravit.“

Čtěte také

Zabav se pohybem

Přípravu na olympijské hry do poslední chvíle nezanedbával nikdo z českých sportovců, byť v podmínkách karantény měli trénink na plánovaný vrchol sezóny značně ztížený.

Někteří čeští olympionici se zapojili do projektu #zabavsepohybem a na sociálních sítích se fanoušky snaží inspirovat, jak nouzový stav, který omezuje volný pohyb, přežít bez ztráty fyzické kondice, ale hlavně úsměvu a dobré nálady.

Bývalí olympionici jako třeba David Svoboda, Šárka Kašpárková nebo Jiří Ježek zase souhlasili s účastí v projektu České televize UčíTelka a stali se na deset minut učiteli tělocviku pro děti, které nemohou do školy.

autoři: Petr Král , , and
Spustit audio

Související