Oktoberfest letos praskal ve švech. Jak se na něj chystají sládkové?

Zápisník Václava Jabůrka
V Mnichově minulý týden skončil další ročník Oktoberfestu, při kterém padaly rekordy. Poprvé od 80. let dorazilo více než 7 milionů návštěvníků. Ani jeden z nich by si ale na pivu nepochutnal bez šesti konkrétních lidí, bez sládků z místních pivovarů. Zpravodaj v Německu Václav Jabůrek si nad tuplákem popovídal s jednou z těchto pivních celebrit, Christianem Dahnckem z pivovaru Paulaner.
„Na každý Oktoberfest musíme udělat speciál, který musí splňovat hodně požadavků. Je to celkem silné pivo, minimálně 13,5°, ve kterém je mnohem víc sladu než v obyčejném ležáku, a tím pádem i víc alkoholu. V tom našem je asi 6 %. A víceméně předepsanou máme dokonce i barvu nebo hořkost,“ popisuje hlavní sládek v pivovaru Paulaner Christian Dahnck.
Jak se vaří speciál
Sedíme spolu v obřím pivním stanu a na stole před námi je jeho dílo natočené do obřích, více než litrových sklenic.
„Vždycky je to výzva – musíte přijít s něčím novým, ale máte na to jen čtyři ingredience, takže to různě kombinujeme a testujeme,“ vysvětluje mi Christian.
Čtěte také
„Nejdřív uvařím jen malou várku, abych si ověřil, jestli vůbec splňuje všechny nároky, a teprve potom na to jdeme ve velkém. Pokaždé s tím začínám tak v květnu a pak se to prodává jak na Oktoberfestu, tak i v obchodech jako speciální edice.“
Pivní koštování
Kromě Dahnckeho stojí celá akce na dalších pěti sládcích, mimo jiné na těch z pivovarů Löwenbräu, Spaten nebo Augustiner.
„Pivo tu nabízí jen šest mnichovských pivovarů a vždycky jsme napjatí, s čím přijdou kolegové. Se všemi máme skvělé vztahy. Dobře se známe a pravidelně se scházíme. A pochopitelně ochutnáváme i to, co si ostatní připravili. Všechno jsou to skvělá piva, ale samozřejmě to moje je z nich nejlepší,“ směje se sládek.
Christian Dahncke postupně upíjí z velkého těžkého tupláku, zatímco celým stanem, který dokáže pojmout více než šest tisíc lidí, duní dechovka a hluk návštěvníků. Samotný sládek uprostřed toho působí uvolněně. Má k tomu i dobrý důvod – a teď opravdu nemyslím hladinku alkoholu.
Čtěte také
Sládek jen slízne smetanu
„V momentu, kdy začíná Oktoberfest, jsem úplně v klidu. Já mám odpracováno. První sobotu se jen kouknu po stanu – vidím, že moje pivo lidem chutná, a celé to ze mě spadne. Mám hotovo,“ vysvětluje.
„Pak už je to jen o schůzkách s klienty, exkurzích a tak. A v tomhle mám opravdu výjimečnou pozici – vždycky jsem za toho dobrého. Někdy si hosté stěžují, že jsme zase zdražili a tak, ale když přijde sládek, toho všichni jen chválí, usmívá se Christian Dahncke.
Související
-
Naposledy obléknout kožené kalhoty a obejmout tuplák. V Mnichově končí letošní Oktoberfest
Milovníci piva dnes mají poslední možnost, aby si zašli na letošní Oktoberfest. Bavorská slavnost po dvou týdnech končí. Za tu dobu ji navštívilo na šest milionů lidí.
-
Belgický pivní víkend je pro znalce a pivní gurmány, brání se Belgičané srovnání sOktoberfestem
Belgie je malá země, ale vaří se tu více než 1500 různých druhů. Belgické pivovarnictví se loni dostalo dokonce i na seznam kulturního dědictví UNESCO. Nejvýznamněj...
-
Velšská pivní tradice Čecha zaskočí. Příchuť citrusů nebo ústřic byste v půllitru nečekali
Voní jako rozkvetlá zahrada a má pokojovou teplotu, takže pro českého pivaře je teplé a bez bublinek. Po prvním doušku máte chuť velšské pivo výčepnímu vrátit.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Špicar: Ekonomická situace rozvoji elektromobilů nepomáhá. Zmírnění pokut za emise není dostatečné
-
26 evropských lídrů se vyslovilo pro další podporu Ukrajiny. Orbán byl proti
-
Zemřel zpěvák a herec Josef Zíma. Filmovému princi bylo 92 let
-
Odveta i bučení u hymny. Čína, Kanada a Mexiko reagují na vyšší cla uvalená Trumpem