Od září vyráběli, teď není komu prodávat. Uzavření vánočních trhů nepříjemně dolehlo i na chráněné dílny

Andělíčci, svícny, keramika nebo perníčky. Klienti stacionáře Barevný svět v Třebíči toho dokážou vyrobit opravdu hodně. Výtvory každoročně prodávají na adventních a vánočních trzích. Kromě toho, že si přivydělají nějaké peníze, získávají i neocenitelné sociální zkušenosti. Teď jejich výrobky leží bez užitku v bednách.

„V pátek jsme stihli ještě poslední trhy na evangelické faře v Třebíči. Tím jsme vždycky zahajovali – a letos tedy i končíme sezónu,“ vypráví ředitelka denního stacionáře Barevný svět Petra Tučková.

Čtěte také

Uvnitř objemných plastových boxů jsou vánoční výrobky, které už od září vyrábí v terapeutické dílně zdejší klienti s mentálním postižením. A na svých výrobcích pracují i dál navzdory okolnostem.

Na trzích společně

S trénováním sociálních a pracovních dovedností pomáhá Barevný svět svým klientům už od roku 2012. Na vánoční trhy jezdí spolu se zaměstnanci stacionáře také jeho klienti. „Získávají tam velmi cenné pracovní dovednosti a hlavně je pro ně důležitý sociální kontakt,“ vysvětluje ředitelka. 

„Je to každoročně velmi vítaný přivýdělek, máme možnost za výrobky získat nějakou korunu, která nám většinou pomůže k pokrytí věcí, které jsou trochu nad rámec. Kupujeme za ně materiál, případně něco na přilepšenou klientům.“

Co teď?

Vedení stacionáře se rozhodlo čelit nepříznivé situaci prakticky a podobně jako jiné organizace upřelo teď svoje obchodní úsilí do online světa. „Výrobky teď musíme nafotit a nabídnout našim příznivcům prostřednictvím Facebooku a našich webových stránek,“ popisuje Petra Tučková.

autoři: Milan Soldán , vma
Spustit audio

Související