Od akvabel k vodnímu slalomu – Kateřina Kudějová se chce dostat na olympiádu v Riu

27. září 2015

Nejdříve zvládla státnice na vysoké škole, pak v anglickém Lee Valley vybojovala zlatou medaili na MS ve vodním slalomu, a tak se dá říci, že cíl sezony 2015 je splněn. Jaké jsou ale další plány kajakářky Kateřiny Kudějové? „Myslím na olympijské hry, strašně ráda bych se jich zúčastnila,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Právě velký úspěch z Londýna by jí mohl pomoci, nebude to ale jednoduché – bude muset bojovat o jedno jediné reprezentační místo pro českého kajakáře. „Je to škoda, že tam je jen jedno místo, ale prostě tak to je,“ podotýká.

A jak vypadá příprava české kajakářky? V zimě se věnuje kondičnímu cvičení, běhá v posilovně, na vodě jezdí hlavně v létě, kdy trénuje techniku. Ale největší problém je stabilita, když člověk nalézá do lodi. „Až když pádlujete, tak se to srovná,“ vysvětluje.

Čtěte také

Začala také cvičit jógu, která jí sice nedává tolik, co jiným, ale stále je pro ni příjemná – pomáhá zejména s protahováním. Před závodem se snaží relaxovat a na startu zůstat v klidu. A které závody má nejraději? Ty doma, když čeští fanoušci povzbuzují.

Na akvabely má krásné vzpomínky

Vodní slalom není úplně sport pro holky, protože pak mají velká záda a ramena, a proto se sama snaží se vyhýbat posilovnám. "Letos jsem ji hodně zanedbala, ale myslím si, že mám nejlepší výsledky, co jsem měla. Takže na tom asi tolik nezáleží,“ usmívá se.

Zlatá medaile chutná nejlépe. Kateřina Kudějová pózuje poprvé jako světová šampionka

V mládí jí ke sportu vedli rodiče, spolu se sourozenci vyzkoušela více sportů, mezi nimi například akvabely. „Vydržela jsem tam dlouho a jsem strašně ráda, že jsem tam byla, mám krásné vzpomínky,“ popisuje.

A co plánuje do budoucna? Nyní odjede na předolympijský závod do Ria, na jaře se chystá někam do tepla na delší soustředění. „Určitě toho bude mnohem více, jsem na to sama zvědavá,“ podotýká.

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , prh
Spustit audio