Ochrana ptačích hnízd podle novely zákona o ochraně přírody

16. září 2004
Trendy

Česká a moravská města se připravují na kontrolu dodržování novely zákona o ochraně přírody, která začala platit po našem vstupu do Evropské unie. Ta mimo jiné zakazuje ničení ptačích hnízd na fasádách domů. Jak redaktorovi Romanu Vernerovi řekla mluvčí zlínské radnice Dana Daňová, úřad bude důsledně kontrolovat majitele nemovitostí:

Dana Daňová: Jednak to vyplývá z novely zákona, která dává za povinnost všem aby ochraňovali hnízdící ptáky a hnízda jako taková a jednak by to mělo snad být jakýmsi prvkem humánnosti každého člověka, aby měl chránit i jiné druhy než ten druh lidský.

Jaký způsobem bude město dohlížet nad dodržováním toho zákona a jaké jsou sankce. Samozřejmě dohlédnout, jestli občané dbají zákona, v tomto případě bude velmi složité. Strážníci městské policie nám samozřejmě pomoci mohou, ale na druhou stranu nám nejvíce pomohou samotní občané, kteří si budou všímat, jestli náhodou někdo v jejich okolí takovýmto způsobem nelikviduje hnízda ze svých fasád, ze svých střech, nebo také komínů. My se snažíme apelovat na veřejnost, jednak jakousi osvětou, aby hnízda neničili, ale samozřejmě také apelovat k tomu, aby pokud jsou svědky takového případu, aby dokázali domluvit a tam kde to dohlídneme my, tam samozřejmě mohou nastupovat sankce v přestupkovém řízení, které mohou u toho normálního občana dosáhnout deseti tisíc korun a u podnikatelů až půl miliónu korun.

Říká mluvčí zlínské radnice Dana Daňová. Také ve Vsetíně, stejně jako v desítkách dalších obcí, pracovníci odboru životního prostředí dostali nový úkol, sledovat případné ničení hnízd. Jak ale dodává vedoucí odboru Jiří Dresner, někdy bude snaha o dodržení zákona a nutnost vyhovět například energetickým požadavkům na stavbu chůzí po ostří nože:

Jiří Dresner: Je potřeba opravdu vidět určité věci v souvislostech. My jsme v okamžiku, kdy se opravovaly fasády a kdy my máme zájem také na tom, abychom i z jiného hlediska, než jen z ochrany životního prostředí, snižovali energetickou náročnost budov, což má pochopitelně také dopad na životní prostředí, tak jsme informovali všechny ty, kteří jsou potenciálními investory, aby respektovali tento zákon a za předpokladu, že zjistíme jeho porušení, mohou být i sankcionováni. Ovšem v okamžiku, kdybychom tento zákon vzali až do důsledků, pak každé dítě které najde pod stromem shozené hnízdo, a teď už se nejedná o vlaštovky a jiřičky, tak je trestně stihatelné, protože těžko prokáže, jestli to hnízdo vzalo ze stromu anebo ho našlo pod stromem.

Uzavírá vedoucí odboru životního prostředí ve Vsetíně Jiří Dresner s tím, že rozsah zákona je daleko širší.

autor: rv
Spustit audio

Více z pořadu