Trendy v aranžování květin

22. srpen 2006
Trendy

Podléhají květiny stejným módním trendům jako naše oblečení? Nebo je tomu jinak. Na letošní letní etapě mezinárodní zahradnické výstavy Flora Olomouc 2006 se soutěžilo v aranžování motocyklových veteránů. Florista Slávek Rabušic si vedl nejlépe a odnesl si první cenu za dekoraci motocyklu ČZ 125 z roku 1948. Nejen o jeho pojetí květinové výzdoby motocyklového veterána, ale i o případných nových trendech v aranžování květin jsme si se Slávkem Rabušicem povídali.

Rabušic: Je to opravdu netradiční disciplína, málo se vyskytuje, vycházel jsem z květů, které se mi líbí a snažil se je kombinovat s konkrétním strojem. Volil jsem jednoduché výrazové prostředky i kombinaci. Orchidej má hnědoskořicovou barvu a kala je podobná. Jejich barvy se pak odrážely od starého stroje.

Jsou tyto barvy současným trendem?

Rabušic: Tato barva je oblíbená, protože je velice výrazná na tmavém podkladu. Pokud bychom ale měli mluvit o typické trendové barvě, tak třeba celý loňský rok v české floristice vedla barva oranžová. Svíčky na adventní věnce byly právě v této barvě vyprodané, velikonoční doplňky také. Pak se nám ale stávalo, že jsme neměli dostatek materiálu pro interiéry firem, které mají oranžovou barvu už několik let ve svém logu.

Čím se vlastně řídí výběr barevných trendů květin?

Rabušic: Trendy jsou marketingový nástroj, určují podporu prodeje floristických výrobků. V Evropě i u nás jsou týmy, které se zhruba dvakrát ročně podílejí na vytváření trendů. Například oblíbeným základním trendem vánočním je zlatá, červená a zelená barva. Byly ale doby, kdy se uměle vytvořila kombinace růžové a modré. Současné trendy v naší republice vidím v přístupu k zákazníkovi a plnění jeho přání.

autor: av
Spustit audio

Více z pořadu