Obyvatelé Andalusie si na stromečky nepotrpí. O Vánocích jsou raději venku

Živý stromeček má v Andalusii o Vánocích málokdo. Spolupracovnice Českého rozhlasu ve Španělsku Lubica Zlochová se přesto vydala do zahradnictví na předměstí Sevilly, aby si jeden vybrala. Na jih do Andalusie se dovážejí ze severovýchodního Katalánska, konkrétně z oblasti Pyrenejí. A přestože se prodávají v květináči, do příštích Vánoc stejně nevydrží.

V zahradnictví asi 15 kilometrů od Sevilly, metropole Andalusie, jsem si byla koupit vánoční stromeček už vloni. Vzpomínám si, že muž, který mě tehdy obsluhoval, byl velmi hovorný a byla z něj trošku cítit pálenka.

Povídal, že stromky se sem na jih Španělska vozí z katalánských Pyrenejí, tedy asi z tisícikilometrové vzdálenosti. A on prý že prý také pochází ze severu – z Baskicka. To je milé, řekla jsem si, stromeček z Katalánska prodává Slovence v Andalusii Bask.

Mrtvý, ale vydrží

Mám štěstí, protože Jacobo v zahradnictví prodává i letos. Připomínám mu, že se známe už z minulého roku, ale hlavně mě zajímá, proč se smrčky a jedličky prodávají v květináčích. Už minule mě totiž upozorňoval, že jsou beztak prakticky mrtvé.

Jacobo mi vysvětluje, že je při vyjímání ze země vyseknou prakticky bez kořenů, ale než stromek úplně uschne, trvá to aspoň měsíc nebo dva. Hned si vzpomenu na svoji loňskou krásnou a hustou jedličku z katalánské provincie Girona, která mi vydržela až do konce března.

Na severu Španělska podle Jacoba prý prodávají stromečky v květináčích i s kořeny, ale je potřeba si uvědomit, že aby přežili i po přesazení, měli by mít chladnější klima. Proto se sem na jih vozí stromečky bez kořenů. Letní 40stupňová vedra by stejně nepřežily.

Nejvyšší andaluské palmy měří i dvacet metrů. Na snímku nábřeží v Seville

Vánoce v létě

Mimochodem znám jen málo španělských rodin, které si o Vánocích zdobí živý stromeček. Většina Španělů dává přednost umělým stromkům a jsou i tací, kteří si nezdobí žádný. Podle majitelky zahradnictví paní Marty nejsou lidé tady na jihu Španělska zvyklí trávit tolik času doma jako na severu.

Šťastné a veselé! V Andalusii si připíjejí moštem

Vinné hrozny

Zatímco se v našich končinách se před Vánocemi pije punč nebo svařené víno, ve španělské Andalusii je hitem tohoto období vinný mošt. Průzračné mladé víno rozveseluje srdce i duše a Andaluzany dostává do předvánoční atmosféry plné pohody a míru.

Pokud mohou, jdou raději ven, protože i během svátků je často slunečno a teploty se pohybují kolem 20 stupňů. I proto jim prý na vánoční dekoraci jejich příbytků až tolik nezáleží. A pokud ano, postaví si spíš betlém než stromeček.

Já si ovšem ten svůj odnáším. Letos mě katalánská jedlička vyšla na 43 eur. O 2 eura méně než loni. Do auta mi s ní pomáhá Maročan Ahmed. Zkrátka diverzita jako lusk, a to jsme jen v obyčejném zahradnictví na předměstí.

autoři: Ľubica Zlochová , and
Spustit audio

Související