Šťastné a veselé! V Andalusii si připíjejí moštem

Zatímco se v našich končinách se před Vánocemi pije punč nebo svařené víno, ve španělské Andalusii je hitem tohoto období vinný mošt. Průzračné mladé víno rozveseluje srdce i duše a Andaluzany dostává do předvánoční atmosféry plné pohody a míru.

Už začátkem podzimu se v restauracích a hospodách v Seville a jejím okolí stále častěji hovořilo o vinném moštu – kdy už bude hotový první mošt, jaká byla úroda hroznů a jestli se „el mosto“, tedy mošt, tento rok vydařil. Tady v Andalusii se totiž pije v předvánočním období právě tento mok.

První várka je hotová rok od roku čím dál dříve

„Všichni jsme netrpělivě čekali, kdy okoštujeme první,“ říká mi s úsměvem 56letý Joaquín. Sympatický pán má před sebou půllitrovou karafu s oblíbeným vinným moštem. Okolostojícím známým se ještě před chvílí chválil, jaký šikovný fotbalista mu vyrůstá z pětiletého vnuka. Potom jsem ale Joaquína vyrušila já.

Čtěte také

„V minulosti začínala moštová sezóna na svátek Panny Marie Neposkvrněné, tedy 8. prosince. V posledních letech je to stále dřív. Lidé ani výrobci nechtějí čekat. Na některých místech ho podávali už od začátku listopadu,“ říká mi muž, kterému posílali oblíbený mošt z rodné lokality kdysi i na vojnu, na Kanárské ostrovy.

U pěstitele letos šlapali hrozny v sudech všichni

Na to, co přesne „el mosto“ je, se ptám odborníka a majitele vyhlášené taverny nedaleko Sevilly a známého výrobce moštu, pana Manuela Castilla.

„Mošt je mladé víno, trošku perlivé a podobné sektům, s 11- až 12procentním podílem alkoholu. Vyrábíme ho ze zdejší málo rozšířené odrůdy hroznu garrido fino, která je na mošt nejlepší,“ vysvětluje pan Manuel, v jehož taverně El Mellizo šlapala hrozny na vinný mošt koncem léta celá rodina. Nejmladšímu byly čtyři a nejstaršímu přes 80 let.

Čtěte také

„Tento rok šlapaly hrozny v sudech dokonce i ženy. Byla velká úroda, tak pomáhali všichni. Jinak naše ženy pracují jen při sběru.“ Pan Manuel mi také prozradil, že při přípravě moštu měli i jednu exotickou pomocnici – Číňanku! „Byla u kamarádovy rodiny na návštěvě a také si chtěla vyzkoušet, jaké to je šlapat hrozny na víno, tak jsme ji vložili do sudu!“ vypráví Manuel.

Slavnostní nápoj, u kterého se prý nikdo nehádá

Vinný mošt se podává v bodegách a hospůdkách v oblasti Sevilly, Huelvy a Cádizu každoročně přibližně od listopadu do února. Lidé si ho ale kupují načepovaný přímo ze sudů i domů, proto nechybí ani na vánočním stole. „Připíjí se s ním na Štědrý večer i na Silvestra. Namísto šampaňského, anebo i s ním,“ říká mi ještě Manuel.

Mošt z oblasti západní Andalusie má i další přednost. „Nevyvolává v lidech agresivitu, ale naopak radost! 30 let stojím za barem a vím, že nejlepší sezóna je ta moštová,“ říká Antonio, spolumajitel jiné bodegy s názvem La Perdiz. „Když je moštová sezóna, všichni jsou spokojení, mají se rádi a nikdo se nehádá,“ dodává.

autor: ľzl
Spustit audio