Ani Španělé o Vánocích nezapomínají na druhé. Dobré skutky ale konají po svém – hlučně a s plným břichem

Skleněná vroubkovaná láhev od anýzovky, vařečka vylepšená zvonečky nebo takzvaná zambomba – to všechno jsou neobvyklé hudební nástroje, které Španělé tradičně vytahují poslední měsíc v roce. Prosinec bývá ve Španělsku pořádně hlučný.

V prastaré vinné pivnici na jihu Španělska lidé hodují u stolu i na stojáka. Ti, kteří zrovna nejedí a nepijí, zpívají. Malí i větší, mladí i starší. Asi desetiletý Marco doprovází zpívající sbor tak, že ťuká dřevěnou okovanou paličkou na skleněnou lahev.

Čtěte také

Láhev jedině vroubkovanou

Podle Marca je nejdůležitější, aby byla láhev vroubkovaná. Takové jsou tu hlavně lahve od anýzovky. Pak je potřeba mít paličku od hmoždíře a dvakrát na vroubkovanou část lahve zaťukat a jednou potáhnout, vysvětluje mi chlapec a hned mi zanotuje svoji oblíbenou koledu – o oslíkovi na cestě do Betléma.

Vedle Marca sedí dva drobní, asi dvou nebo tříletí chlapci s maminkou. Ti mají v rukách další podivný nástroj – vařečku vylepšenou zvonečky. Ani jejich maminka netuší, jestli má tento instrument vůbec nějaký název. Prohlížím si vařečku a chlapci protestují, asi se bojí, že jim ji vezmu.

Zambomba

Ve smíšených ansámblech jsou i hráči na tamburínky, triangly a samozřejmě kytaristi. Lidé kolem jedí chlebíčky s kuřecím, bramborovou tortillu a podává se i žlutá rýže – paella. Vše se zalévá vínem ze sudů ze sklepů José Maria Garcíi.

Tak chutná charita

José Manuel, jeden z pořadatelů akce, si pochvaluje, jak to zatím všechno dobře jde. Výtěžek z prodaného jídla a pití půjde na charitu.

José Manuel mi vysvětluje, že suroviny se nakoupí v obchodě a jídlo z nich připraví členové místního křesťanského spolku Veracruz. Ze zisku se pak tradičně nakoupí dárečky, které se na Tři krále rozdají dětem ze sociálně slabých rodin.

Mimochodem, talířek paelly či jiného jídla tu stojí v přepočtu 50 korun, pití 25 až 30 korun.

Čtěte také

Později by se měli dostavit i umělci, kteří přinesou takzvanou zambombu – jakýsi buben, v jehož středu je palička. Ta při vertikálním pohybu vyluzuje přes membránu zvláštní zvuk. Nevím, jestli si to umíte představit, každopádně se zambombou a vánočními koledami umí Španělé na konci roku udělat pořádný rámus.

autor: ľzl
Spustit audio