Obrazy Jacka Londona na české trempy v Kanadě nečekaly

Chtěli žít jako hrdinové románů Jacka Londona. Toulat se kanadskou divočinou, daleko od civilizace. Háček byl v tom, že žili v komunistickém Československu. Řadě trampů se však nakonec povedlo svůj sen uskutečnit a do Kanady emigrovali. Není těžké si domyslet, že realita byla nakonec o mnoho méně idylická než jejich představy.

"Z Česka jsme odjeli v 68. roce asi měsíc před tím, než přijeli Rusové. Už jsem se nechtěl vrátit zpátky," uvedl Miloš Gach, alias Šolím.

Do Kanady se dostal přes Jugoslávii a Švýcarsko. Sovětská okupace Československa ho zastihla u Jadranu. Se skupinou kamarádů odešel do Švýcarska. Zatímco kamarádi se vrátili zpátky do Československa, Miloš Gach zašel na kanadskou ambasádu. Do 14 dnů dostal povolení vycestovat do Kanady.

"Jako malí kluci jsme četli Jacka Londona, Kiplinga a další. Některé jejich postavy byly naši hrdinové. Toužil jsem po tom to prožít," vysvětlil Miloš Gach svoje důvody, proč se rozhodl emigrovat právě do Kanady.

Dnes už s úsměvem přiznává, že kanadská realita se od jeho trampských fantazií dost lišila. "Čekal jsem, že přijedeme do Kanady a půjdeme hned do lesa, kde budeme žít. Samozřejmě to tak nebylo. Jakmile jsme dorazili do Kanady, hned druhý den jsme vyrazili do Stanley Parku. Slyšeli jsme tam vodopád a začali jsme ho hledat. Hledali jsme ho celý den, druhý den jsme se na to oblékli a hledali jsme ho znova. Nakonec jsme zjistili, že to je silnice, která vede středem parku. Zněla jako vodopád," vzpomínal na první zkušenost s kanadskou divočinou.

Kanaďané podle Miloše Gacha trempové nejsou. "Jsou to většinou turisté nebo horolezci, ale je to tu velmi populární. Spousta lidí jezdí do hor, jezdí na kole, běhají," přiblížil. "Zůstali jsme tu věrní době 50. a 60. let, ale v Česku trempink prošel trochu jiným vývojem, což bylo dáno společností a režimem. My jsme si to drželi čisté tak, jak to kdysi bylo," doplnil.

Miloš Gach, pro trampské kamarády Šolím, se pravidelně vrací do Čech. Se starou partou jezdí na stará tábořiště. U táboráku pak vytahují trempské songy, ve kterých se tu a tam zpívá i o Kanadě. Všichni kolem ohně ty písničky znají. Jenom Miloš Gach však kousek z nich zažil na vlastní kůži.

mapa
Zvětšit mapu: Stanley Park v kanadském Vancouveru
autor: vob
Spustit audio