Oboroh

11. říjen 2009
Doteky víry

Jak tak probírám hudební archiv naší redakce, kde se za 20 let nahromadily nahrávky s náboženským obsahem, a vzpomínám na začátky skupiny Oboroh, první výrazné kapely s křesťanskými texty, vytahuji pásek s názvem Třebechovice. Jsou tu žalmy, kterými se proslavila skupina Oboroh, nazpívané jakoby skupinkou křesťanské mládeže. V této bezejmenné skupině, která se scházela v 80. letech v Třebechovicích na evangelické faře, už působí bratři Klecandrové a testují biblický repertoár.

Jak je slyšet, není to ale žádná amatérská hudba. Žalmy tu hrají už zkušení muzikanti. A není divu - Slávek a Václav Klecandrovi mají v té době za sebou hraní v mnoha kapelách na Orlicku a dokonce i angažmá v undergroundové kapele Bílé světlo, která v 70. letech pod vedením bývalého bubeníka skupiny Plastic People Pavla Zemana mezi máničky přinášela také cosi jako evangelium.

To, že skupina Oboroh měla na co navazovat, že její skladby nespadly z čistého nebe, že za sebou měli její hlavní protagonisté již dvacetiletou zkušenost z hraní po zábavách a tancovačkách, jí vlastně umožnilo s biblickým repertoárem uspět v konkurenci mezi takzvanými světskými kapelami. A pokud mám naše ohlížení se za nejlepšími písněmi, které se objevily za uplynulých 20 let v archivu náboženské redakce, dnes uzavřít pro mě nejlepší písní od Slávka Klecandra v podání Oborohu, pak musím vybrat píseň Tělo, jemnou folkovou baladu, která nikoho o ničem nepřesvědčuje, a přesto je naprosto přesvědčivá. S takovou písni se dá přežít i potopa.

autor: Karel Vepřek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.