Obal desky očekávaného alba Coldplay vytvořila uznávaná česká výtvarnice

Použité pleny a stísněné prostory jedné obyčejné prádelny. Člověk by nevěřil, že obal jednoho z nejprodávanějších alb letošního roku, konkrétně Ghost Stories od britských Coldplay, vznikal právě v takovém prostředí. Na svědomí to má uznávaná česká výtvarnice Míla Fürstová, kterou se vydal navštívit náš londýnský zpravodaj.

Najít společného jmenovatele mezi výtvarným uměním a hudbou není vždy jednoduché. Zvlášť, když jde o špičky ve svých oborech. U alba populární skupiny Coldplay, pod nímž je výtvarně podepsaná Češka Míla Fürstová, se to povedlo k oboustranné spokojenosti a k nadšení nás, „uměleckých konzumentů“.

Minulý týden se v Londýně vystavovala díla, která české výtvarnice pro album Ghost Stories vytvořila. Veškerý výtěžek z prodeje jde dětské charitě Kids Company.

Míla Fürstová nemá strach, že by až do konce života byla zaškatulkovaná jako ta umělkyně, která udělala obal desky pro Coldplay. Ale i kdyby se tak stalo, byla by na to pyšná. Členové kapely jí přirostli k srdci a ona evidentně jim…

„Spoustu mých děl si rozvěsili ve svém nahrávacím studiu. Přiblížili se mi – a já tak byla schopná přiblížit se jim,“ vzpomíná. „Nedokážu si představit, že bych s nimi už nebyla v kontaktu.“

S One Direction se měřit nemůžeme, usoudili Coldplay

Frontman kapely Coldplay Chris Martin na slavnostním zahájení londýnské charitativní výstavy připomněl, že cesta ke spolupráci s Mílou nebyla vůbec přímočará.

„Náš kytarista Jonny nejprve tvrdil, že na obalu desky má být jeho fotka. Bubeník Will na to opáčil, že by to sice mohlo fungovat, ale proč by nemohl být na obalu on? Načež jsme se shodli, že tam dáme fotku Guye, což je z nás všech největší fešák. To máme zjištěné, protože během koncertů se všechny fanynky dívají jeho směrem,“ bavil přítomné Chris.

Uznávaná česká výtvarnice Míla Fürstová vytvořila obal jednoho z nejprodávanějších alb letošního roku, Ghost Stories  od britských Coldplay

Coldplay si však podle něj včas uvědomili, že jim táhne skoro na 50 a že se nemůžou měřit s filozofií One Direction.

„Někdy se stane, že když vás osud obdaří skvělým umělcem, tak se hudba a vizuální umění začnou navzájem obohacovat. To se přesně stalo mně a zbytku kapely, když jsme uviděli další verze ‚zlomených křídel‘, které Míla namalovala. Chci Míle moc poděkovat, protože tohle pro nás bylo důležité album a její umění nám opravdu pomohlo.“

Český rukopis

Míla rozděluje umění na to, které je odvozené od slova „umět“, a na to další. I když už skoro 20 let žije v Anglii, pořád má nejen ona sama pocit, že vytváří české umění.

„Mé češství v mých dílech neustále rezonuje a bude tomu tak i nadále Vše se však mísí s tím, že žiju tady,“ uvažuje.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio