O život mohlo přijít 60 hasičů. Novináři odhalují okolnosti výbuchu ve Vrběticích deset let poté

30. září 2024

Po deseti letech od výbuchu muničního skladu ve Vrběticích zůstává mnoho otázek bez odpovědí. Návrat na místo tragédie odhaluje hrdiny z řad bezpečnostních složek a doplňuje informace k ruským agentům zodpovědným za útok. Jak získávat a ověřovat výpovědi lidí, jež incident zažili na vlastní kůži? S Markétou Chaloupskou a Arturem Janouškem, redaktory investigativní redakce Českého rozhlasu, o investigativním projektu k výročí deseti let od výbuchu ve Vrběticích.

Když jste se vraceli na ta místa, věděli jste, že bude těžké u lidí oživit vzpomínky tak, abyste to mohli vydat v rádiu jako ověřená fakta?

Artur Janoušek: Ano, tušili jsme, že v některých lidech jsou vzpomínky zasunuté hluboko, přece jenom už je to skoro 10 let. Byli jsme tedy vybaveni dobovými záznamy zpráv, které tehdy vysílal v roce 2014 Český rozhlas, a lidem, kteří si nemohli vybavit, co tehdy dělali, jsme pouštěli ty dobové zprávy. Bylo vidět, jak okamžitě naskočili, hned říkali, co dělali, kde byli, co prožívali. Bylo vidět, že jim ožívali nejenom vzpomínky, ale i emoce.

Markéta Chaloupská se zhostila role editorky příběhů. S jakými pocity se vám to poslouchalo?

Markéta Chaloupská: Podařilo se nám rozmluvit velkou spoustu lidí. Artur Janoušek mluvil s hasičem, který líčil, že kdyby nezasáhl včas a neodvolal své lidi, tak by přišlo o život 60 lidí. Také se nám podařilo rozmluvit vrcholné politiky, třeba prezidenta Petra Pavla, který popisoval svoje pocity, když se to dozvěděl. Mluvili jsme také se šéfem BIS Michalem Koudelkou a s bývalým prezidentem. Ten ale nepřekvapil, protože stále trval na tom, že jsou tři verze.

Anatolij Čepiga alias Ruslan Boširov(vlevo) a Alexandr Miškin alias Alexander Petrov

Podtitul projektu  je „po stopách agentů“. Šli jste do nějaké „vysoké hry“, když jste se zabývali rekonstrukcí událostí 10 let starých?

Markéta Chaloupská: Do vysoké hry asi úplně ne, spíš nás zajímalo, jak pracují ruští zpravodajští důstojníci. Překvapilo nás, kolik chyb reálně udělali pan Miškin a pan Čepiga, kteří nechali bouchnout sklady ve Vrběticích.

Přijeli do Prahy 11. října o půl desáté ráno. Hned ten den se seznámili s Ukrajinkami, se kterými šli do nějaké restaurace, zaplatili za ně útratu a jedna z Ukrajinek agentům vytvořila facebookový profil, kam dali fotku ze Staroměstského náměstí. Při zpětném vyšetřování se tedy ukázalo, že ti dva tady byli, sami se usvědčili. Je otázkou, zda to byla opravdu chyba, nebo jestli to byl nějaký úmysl dát o sobě vědět Rusku.

Čtěte také

Kauza měla vnitropolitický i zahraničněpolitický rozměr. Jaké jsou tam politické stopy?

Markéta Chaloupská: Byl to historický zlom pro Česko. Česko mohlo vyhostit velké množství ruských diplomatů, rozuměj tedy špionů, a tím výrazně omezit jejich zpravodajské operace na území Česka. Teď máme stejný počet diplomatů v Rusku, jako má Rusko u nás, o což zpravodajské služby i politici dlouho volali a přáli si to, akorát to nebylo možné.

Čtěte také

Byl při rekonstrukci po stopách ruských agentů moment, kdy jste si nevěděli rady? Kdy jste si třeba řekli, že ta stopa nikam nevede?

Artur JanoušekVětšinou jsme na místa jeli ve chvíli, kdy už jsme měli jasno. Měli jsme domluvené respondenty a už jsme měli ověřeno, že zhruba takhle nějak to bylo. Akorát to potřebujeme ověřit na místě, podívat se, jak to tam skutečně vypadá. Když jsme například věděli, že se ti dva ruští agenti ubytovali v hotelu na břehu Vltavy, tak jsme se tam jeli podívat, jestli je tam opravdu zeď a výhled, jak o tom mluvila obsluha. Takže i tohle jsme ověřovali na místě. Že bychom ale měli nějaký zásadní zádrhel, že bychom si nevěděli rady, to asi ne. Když už jsme někam vyjeli, tak jsme měli jasno.

Co je na tomto projektu novinářsky cenného? Co nového zjistili Markéta Chaloupská a Artur Janoušek o ruských agentech zodpovědných za výbuch? Kde jsou ruští agenti dnes? Poslechněte si celý rozhovor. 

autoři: Jan Pokorný , mak
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.