O Čechovi pohřešovaném od pátku v Libyi bude jednat vláda

9. březen 2015

O případu Čecha, který se pohřešuje v Libyi, dnes bude jednat krizový štáb a později i vláda. Zaměstnanec těžební společnosti je nezvěstný od pátku, kdy na ropné pole Ghaní zaútočili extremisté. Spolu s Čechem se pohřešuje také jeden Rakušan a několik dalších cizinců.

České ministerstvo zahraničí posílá na sever Afriky dva diplomaty, kteří by měli navazovat důležité kontakty, které by je mohly dovést až ke kontaktu s únosci. Jeden z nich měl odcestovat už včera.

Česká diplomacie podle mluvčí Michaely Lagronové koordinuje svůj postup i s rakouskou stranou.

„Pan ministr Zaorálek je v kontaktu i s rakouským ministrem zahraničních věcí, protože samozřejmě ta akce, čím bude koordinovanější, tím možná bude mít větší šanci uspět. Vláda dostane nějakou souhrnnou informaci, co se v této věci děje a jaké kroky se podnikají,“ řekla Lagronová.

Na jednání vlády budou podle ní pozváni i zástupci zpravodajských služeb.

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) upozornil, že situaci komplikuje obtížná spolupráce s libyjskými úřady.

„Libye je stát-nestát. Ona je rozbitá vlastně na několik částí. To není území, které by bylo dnes ovládáno jednou vládou,“ poznamenal ministr a dodal:

„Vím o tom, že v Libyi jsou i další občané, ale mám informaci pouze o jediném, který je pohřešovaný. Je to samozřejmě věc svobodného rozhodnutí každého, že bude pracovat pro nějakou firmu nebo cestovat do Libye, tomu nejsme schopni úplně zabránit.“

O osudu skupiny cizinců, kteří pracovali v Libyi a zmizeli při pátečním útoku na ropné pole, se stále nic přesného neví. Kromě Čecha a Rakušana byli ve skupině také lidé z Filipín, Bangladéše a Súdánu.

Vídeň: Za únosem je Islámský stát

Podle oficiálních zdrojů se k akci stále nikdo nepřihlásil, stále nikdo nežádá výkupné ani žádnou jinou formu protislužby za propuštění unesených cizinců.

Podle rakouského ministerstva zahraničí ale ropné pole přepadli ozbrojenci, kteří se hlásí k takzvanému Islámskému státu a operují v oblasti kolem přístavu Syrta. Ten leží asi 250 kilometrů na sever od přepadeného ropného pole Ghaní.

Měla by to podle Vídně být stejná skupina, která unesla a následně před kamerami zavraždila velkou skupinu egyptských křesťanů.

Zástupci mezinárodně neuznané vlády sídlící v Tripolisu teď ale přišli s tvrzením, že za útokem údajně skupina napojená na Islámský stát nestála a spáchal ho někdo jiný.

Unesení pracovali pro rakouskou firmu Value Added Oil-field Services se sídlem na Maltě, která podle svých stránek poskytuje komplexní servis a poradenství při stavbách a údržbě těžebních zařízení a zařízení na přepravu, skladování a zpracování ropy. Společnost v Libyi působí už od roku 1983.

Jeden Čech se pohřešuje po pátečním útoku na ropné pole Ghaní v Libyi
autoři: jim , jas , onh , mta
Spustit audio