Nudismus a naturismus

24. srpen 2004
Vaše téma

Dnešní Vaše téma bylo zadáno otázce nudismu a tak zvaných nudipláží v České republice i jinde ve světě Vaše časté dotazy se během vysílání tohoto tématu také týkaly nikoliv nudismu, ale naturismu, proto jsme se na závěr tématu rozhodli oslovit člena Unie naturistů Jana Béma. Přeji dobrý den.

Jan Bém: Dobrý den.

Abychom si řekli, jaký je rozdíl mezi naturismem a nudismem?

Jan Bém: Já nebudu definovat rozdíl. Já vám řeknu přímo, jak my si říkáme naturistickou definici. Naturismus je přirozená radost ze zdravého způsobu života ve spojení s přírodou, vzájemnou ohleduplností, tolerancí, navzájem ale k té přírodě. Původním jevem naturistů je ta nahota a ta vás asi v dnešním pořadu zajímá. Z pozice naší vidíme nudisty jako že jsou to zastánci slunění a plavání bez oděvu.

Jestli tomu dobře rozumím, jsou jenom částečnými naturisty?

Jan Bém: Oni jsou jenom, co se týče toho vnějšího pohledu, ale co se týče filozofie, tak to jsme na tom daleko líp.

Pane Béme, kolik má unie naturistů členů?

Jan Bém: Unie naturistů v současnosti má něco k pěti stům členů, protože, dá se říct, že vlastně je to dáno tím, jestli ti členové mají z toho nějaké výhody nebo nemají.

Co vás vlastně vede k tomu, abyste se takto spolčovali do unie?

Jan Bém: Zájem právě toho přirozeného života v přírodě. To znamená, že my se scházíme, ať už děláme srazy v přírodě, děláme společné výlety. Například loni jsme vylezli na Říp nebo chodíme, když nám v zimě chybí plavání, na zimní plavání do Sokola Vinohrady v Praze a každé město nebo hodně měst má svá naturistická plavání nebo v Liberci v Babylonu jednou měsíčně je naturistický sraz.

Mě teď ještě napadla taková podotázka k té úvodní, kdy jsme si vymezovali pojem naturismus a nudismus, může být naturista naturistou, aniž by byl nudistou?

Jan Bém: Tak to tedy určitě může, protože to je člověk, který miluje přírodu, ale není nahý. My jsme nazí jenom tam, kde je to vhodné. To znamená na těch plážích a v podstatě třeba milujeme nahaté plavání.

Ještě když se vrátíme k Unii naturistů. Povězte, kdy vznikla a jak vůbec se řadí do toho, protože existuje vlastně světové hnutí naturismu, tak jakou má pozici?

Jan Bém: Unie naturistů Československa vznikla v roce 1990, to znamená velice těsně po sametu. Činnost je soustřeďována do místních klubů. Ty kluby byly v Plzni, v Brně, v Písku, v Praze, na Třetíně, v Ostravě a tak dále. Měli jsme svůj časopis naturistů a vlastně dneska, když se rozvinul internet, tak jsme přešli na elektronickou podobu časopisu neinternetových stránkách www.naturista.cz. Těch návštěv je tam už asi 540 tisíc k dnešnímu dni. Ta Unie je členem International naturist federation, což je Mezinárodní federace naturistů s celosvětovou působností. V rámci svých členských příspěvků, které platíme do té Uni, získávají řádní členové roční známky, které kromě jiného umožňují také slevy v naturistických zahraničních kempech.

Ještě jsem se na závěr chtěl zeptat, jestli vám vadí, že se někteří lidé pohoršují nad tak zvaně svlečenými plážemi?

Jan Bém: To je otázka na dlouhé vyprávění. Zkusím to říct stručně. Asi mi to nevadí, protože vím, že nic špatného neděláme. My existujeme jako část populace, která nebudí ve světě pohoršení, pokud se nevystavují na odiv intimní mezilidské vztahy. To oblečení lidé v dávné minulosti začali používat kvůli chladu, ale do přírody určitě nepatří, protože třeba viděl jste někoho, kdo by se narodil už v kalhotkách? Neviděl. Původní olympijští atleti také závodili nazí. To znamená, že ta nahoty přišla až se středověkem, kdy pravděpodobně rozvojem nějakých nakažlivých chorob se začali lidé oblékat, nemyslím oblékat, ale zakrývat.

Vám to zkrátka připadá přirozené. Existuje nějaký naturistický pozdrav?

Jan Bém: Já mám pocit, že Slunce v duši.

Tak to vám popřejeme na rozloučenou. Děkujeme, to byl Jan Bém, člen Unie naturistů. Na shledanou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu