Nové turistické cíle

13. leden 2004
Trendy

Chorvatsko, Řecko, Itálie a Španělsko. I když se tato čtveřice nejoblíbenějších zemí, kam naši turisté jezdí v létě na dovolenou, už dlouhá léta nemění, přeci jen se stále častěji poohlížejí i po jiných místech. Ukázal to i nedávný turistický veletrh GO v Brně, jak zjistil Jaroslav Skalický.

Hned jak několik našich cestovních kanceláří vypsalo zájezdy do Brazílie s přímou leteckou dopravou z Prahy, ozvaly se stovky turistů. Před lety objevovali Středomoří, když je omrzelo, začali létat do Thajska a teď hledají zase něco nového. Co lidé nyní stále více od cestovních kanceláří chtějí...

Zdeněk Marek: Pobytový zájezd, ale do místa kde je hodně možností poznávacích fakultativních výletů, prostě neležet jenom u pláže, ale zkombinovat to prostě s výlety.

....říká ředitel Alexandrie Zdeněk Marek. A hned má přidává jeden tip. Stále ještě nepříliš známou Sardinii...

Zdeněk Marek: To je naprosto unikátní ostrov co se týká podnebí, anebo vůbec charakteru toho ostrova. Je to skloubení nádherné přírody a jak oni říkají ?karibského moře", protože to moře je tam jako v Karibiku, tyrkysový , je to ráj potápěčů a Sardové mají velmi unikátní vztah k té zemi, díky tomu že jsou autonomie, tak jsou schopni si prosadit určité místní zákony, místní pravidla, hlavně co se týká životního prostředí. To znamená, že hotely, nebo soukromé stavby jsou povoleny 800 metrů od pobřeží, tak je pobřeží neporušeno. Písčité pláže se mění se skalnatými útesy a nikdy se tam necítíte, že je na Sardinii plno, vždy se Vám zdá, že jste tam sám.

Paletu možností, kam v létě cestovat k moři, rozšiřuje i další italský ostrov Sicílie, která se letos intenzivněji začne ucházet o přízeň našich turistů a nabídne jim výhodné podmínky. Kdo chce ještě dál, letí do Maroka, které loni navštívilo asi 5000 našich turistů, bylo to o více než 50 % více v porovnání s předchozím rokem.

Fouad Hajoui: Letos počítáme s přibližně dvojnásobným počtem turistů z České republiky. Naším cílem je dosáhnout čísla 12 000. Chceme počet zvyšovat pomalu, ale jistě. Budeme mít už tři charterové lety, z Prahy, Brna a Ostravy. Češi mají rádi Maroko, odjíždějí spokojeni. Maroko je kombinací moře, pláží a kultury. V Maroku ale můžete taky lyžovat v pohoří Atlas, jezdit na raftech nebo hrát golf. Češi si také oblíbili skvělou marockou kuchyni považovanou často za třetí nejlepší na světě po francouzské a čínské. A hlavně se můžete setkávat s lidmi, kteří jsou velmi přátelští a pohostinní,

říká Fouad Hajoui, ředitel pro Rakousko a východní Evropu Marockého národního turistického úřadu.

autor: jas
Spustit audio

Více z pořadu