Nové trendy v gastronomii: Tiskárna na jídlo, netradiční kuchyně i single tables

18. březen 2017
Glosa Pavla Maurera

Máte lidi? Tahle otázka v minulosti znamenala mezi restauratéry, jestli mají hosty. Dnes to znamená, jestli mají dostatek personálu. A odpověď zní skoro vždycky – nemáme! To je tedy smutek. Jelikož jsem už na podobné téma hovořil v radiu několikrát, a stejně se nic nezměnilo, přejdu na jiné aktuality: Víte, jaké jsou žhavé gastronomické trendy pro tento rok?

TRANSPARENTNOST. Zákazník chce přesně vědět, z čeho je jídlo, které konzumuje, jakými procesy prošly všechny suroviny a odkud pocházejí.

Čtěte také

TISKÁRNA NA JÍDLO. Rozjíždí se móda naprogramovaných mašinek, které z bůhvíčeho tisknou skutečné pokrmy ve 3D. Já jsem zatím nic neochutnal, a přiznám se, že na to ani moc nespěchám.

NÁKUPY ON-LINE. Letos nákupy potravin po internetu, objednávky dovozu jídla domů zažívají absolutní vrchol.

REINKARNACE SUROVIN. Znovu se začínají užívat zapomenuté suroviny. Ale to se děje každý rok – jednou je to Quita, a pak zase lišejník.

MÁLO ZNÁMĚ KUCHYNĚ. Lidé jsou čím dál odvážnější a zvídavější, proto na trh pronikají kuchyně africké, filipínské či peruánské .

SPOLEČNÁ MENU. Gastronauti rádi ochutnávají mezi sebou, stolování je společenskou záležitostí a zároveň je zajímá ochutnat toho co nejvíce. Trendem je tedy objednávat více pokrmů po malých porcích a podělit se o ně.

VŠE JE K JÍDLU. Již se nezpracovávají pouze exkluzivní ingredience, ale kuchaři jsou kreativní, vracejí se k tradicím, zkoušejí nové suroviny, i ty zdánlivě „nepoužitelné“, jídlo z bývalých odpadních surovin je žádané.

Prostřený stůl v restauraci

SINGLE TABLES. Dokonce i v jihoevropských zemích jako je například Španělsko, Itálie či Řecko se stále častěji v restauracích objevují rezervace pro jednu osobu. Jaké jsou k tomu důvody? Práce, spěch, koncentrace a možná také úbytek sociálního sdílení. A co vy? Už jste někdy jedli v restauraci sami? Já ano a bez telefonu je to skvělé, ale bez partnera přece jen někdy trochu nuda.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio