Nové repre dresy jsou bída. Raději bych pro Euro udělal retro verzi z roku 2004, přiznává Folprecht

28. březen 2024

Jaká může být budoucnost Adama Hložka, který v Leverkusenu nedostává dostatečný prostor na hřišti, ale tým směřuje za ziskem titulu v bundeslize? „Adam je ve věku, kdy potřebuje hrát velké zápasy proti velkým soupeřům,“ přeje útočníkovi Folprecht. Co si bývalý hráč Liberce myslí o nových reprezentačních dresech? Jakou zkušenost má s koučem Radou, který čelí osmiměsíčnímu trestu za rasistické urážky? Jak ve fotbalovém kvízu dopadl reportér Martin Charvát? První dotek ví.

Co tě napadlo, když jsi viděl Adama Hložka jak v zápase proti Arménii trestuhodně překopl branku?

Jééé. (smích) Prostě se to stane. Daleko hůř to vypadá pro lidi, kteří nikdy moc nehráli fotbal. U Hložka může jít u extrémní přemíru snahy. Adam se to snaží udělat o to líp a neudělá to přirozeně. Kdyby to udělal přirozeně, tak to tam uklidí v klidu.

Kdo chodí pro míče, když se třeba při tréninku zakopne míč daleko za bránu?

V Liberci chodili mladí. Když to mířilo do Nisy a muselo se jít hned, tak vyrážel většinou druhý masér. Když ti na konci tréninku chybí pár míčů, tak se prostě seberou mladí hráči a jdou pro ně.

Čtěte také

Co s Adamem Hložkem, když v Leverkusenu tolik nehraje?

Každopádně to vypadá, že s Leverkusenem udělá titul, což se určitě počítá. Všichni od něj očekávám top kariéru, myšleno tak, že může hrát v top pěti týmech v top pěti ligách. Paradoxně má Adam smůlu, protože se možná počítalo, že Leverkusen bude hrát někde kolem čtvrtého místa bundesligy. Je pro něj horší, že se útočníkům daří a Leverkusen tak šlape. Pro něj je důležité, aby v tomto věku hrál velké zápasy proti velkým soupeřům každý víkend. 

Co s hráčem dělají absence v zápasech?

Ztrácíš herní sebevědomí. I na tréninku můžeš vypadat dobře, ale zápas je zápas. Zažil jsem to jako mladý v A-týmu Sparty, kdy jsem se na tréninku cítil dobře, ale nehrál jsem zápasy. Objektivně jsem se stával horším. Fotbalista jsi stejný, ale hlava dělá moc.

Už jsi na jaře hrál za Tuchlovice nějaký soutěžní zápas?

Ano, máme za sebou dva zápasy a zatím padesátiprocentní úspěšnost. Individuálně mám krásných 0:0. (smích) Příští sobotu hrajeme proti vedoucímu Milínu, kde hraje Ondřej Mazuch, Václav Kadlec a Marek Štěch.

Dresy pro reprezentaci

Česká fotbalová reprezentace představila nové dresy pro Euro. Jaký na to máš názor?

Stejný jako veřejnost. (smích) Je to dost bída. Chybí mi tam personalizace a originalita. Když se podíváš na dres od jedné značky, tak Švýcarsko a Rakousko má téměř stejné dresy. Přijde mi to jako kdyby někdo vzal šablonu a jen si tam vybereš ty týmy a uděláš jiné odstíny. Raději bych udělal nějakou retro verzi z roku 2004, kdy se nám dařilo na Euro.

Posluchač z Liberce: Nemyslíte si, že tvrzení, že česká kabina je specifická, je způsobeno tím, že tu předržujeme hráče?

Je to těžké. Každý jde po výsledku. To se může říct, že se předržuje v Liberci Michal Rabušic, protože je tam dlouho, lidé ho mají rádi. Michal tam vždy dostane smlouvu za rok, ale každý z trenérů, který tam přijde, řekne, že ho v týmu chce mít. Jeho přínos je totiž tam, kde to třeba fanoušci nevidí.

Posluchač: Nemůže být pro český reprezentační tým v zápase na Euru proti Portugalsku, že už se tolik nedaří Cristianovi Ronaldovi?

Když se podívám na tým Portugalců, tak by paradoxně jejich největší slabinou mohl být právě Ronaldo. Proti Slovinsku s nám prohráli, a když hráli bez něj tak proti Švédsku vyhráli. Jména v reprezentaci Portugalska jsou silná. Nevím, zda on ještě tu kvalitu má. Portugalci na Euru můžou udělat úspěch spíš, když nastoupí bez Ronalda.

Nejhezčí dres, který si viděl za posledních 33 let?

Když jsme byli se synem na návštěvě Premier League na Manchesteru City, tak jsme navštívili obchod, kde měli i retrodres. Koupil jsem si starý dres Ajaxu Amsterdam s Laudrupem na zádech. Mělo to takové kouzlo. Jinak mám rozhodně raději dres bez límečku.

Trest pro Radu

Co si myslíš o osmiměsíčním trestu pro Petra Radu za rasistické urážení kouče Tomáše Polácha?

Je to ožehavé téma. Žijeme ve zvláštní době. Tresty jsou extrémně přísný, stačí se podívat na kauzu kolem Ondřeje Kúdely. Myslím si, že u pana Rady jde o exemplární trest. Pokud to bylo pouze za to, co bylo uvedeno v zápise "zoufalej ...", tak je to přísné. Ve fotbalovém prostředí se ale říká i to, že tam šlo ještě o nějaké další urážky směrem k hráčům tmavé pleti v dresu Brna. Je to trochu likvidace pana Rada.

Může se pan Rada ještě změnit?

Starého psa novým kouskům nenaučíš. Pan Rada je pořád stejný, jen prostředí se hodně změnilo. Člověk nemůže dělat stejné věci jako před dvaceti, možná deseti lety a je to hodně citlivé téma ve společnosti. Ve veřejném prostoru musíme vážit slova. Radovi se teď určitě zhorší reputace. Kdo by potom mohl Radu po osmi měsících vzít? Koukat s ním na fotbal a kecat o tom, je rozhodně fajn.

Má trenér Miroslav Koubek těžkou práci při skládání sestavy ohledně ofenzivních hráčů, když se Plzni daří? Co si Folprecht myslí o tréninku malých fotbalistů, které pořádá Sigma Olomouc ve spolupráci s Lukášem Julišem? Poslechněte si První dotek.

První dotek Zdeňka Folprechta

Související