Než přišlo Osvobozené divadlo, zahrál si Jiří Voskovec v reklamě. A dostal vyhazov z Devětsilu

25. červenec 2017

Česká republika má jeden z nejrozsáhlejších filmových archivů na světě. Národní filmový archiv se stará o snímky z počátků kinematografie i o ty novější. A v oddělení audiovizuálních sbírek stále znovu zjišťují, že minulost může stále skrývat až neuvěřitelná tajemství.

Práce v Národním filmovém archivu je plná překvapení. Restaurátoři nikdy nevědí, kdo nebo co na ně z filmového pásu vykoukne.

Vedoucí audiovizuálních sbírek Jana Přikrylová vzpomíná, že kdysi tu čistili reklamní film z 20. let minulého století. „Reklama byla o vdově Petersonové, která má dvě dcery. Najednou přiskotačil nápadník - a byl to Jiří Voskovec,” usmívá se.

„Bylo to v době, kdy hrál Ríšu v Pohádce máje. Potřeboval si tenkrát vydělat na cestu za svou milou do Francie, proto roli v Pohádce máje přijal,” říká Jana Přikrylová.

Pohádka máje pro Jiřího Voskovce nakonec dopadla neslavně. Přestože použil pseudonym Petr Dolan, jeho intelektuálští kolegové herci ho v roli Ríši odhalili a „za trest” ho vyloučili z uměleckého uskupení Devětsil.

autor: Regina Květoňová
Spustit audio