Nevychované dítě – nebo dítě, které trpí autismem? „Projevy mohou být podobné,“ říká odbornice

28. duben 2015

Americký film Rain Man svého času rozproudil debatu o autismu. O jakou vývojovou poruchu se jedná? Jak rodič pozná, že jeho dítě je autista a jaké jsou nové možnosti terapie?

Stejně jako ostatní lidé, ani autisté nejsou všichni stejní. „Ano, mají problémy se sociální interakcí, jinak se od sebe ovšem velice odlišují,“ zdůrazňuje Lucie Vaculíková, ředitelka AUT-Centra v Praze.

Čtěte mezi řádky

Dítě nereaguje, negestikuluje, zřídka se usmívá, mívá záchvaty vzteku? I takové mohou být projevy autismu. Jak takovému dítěti otevřít dveře do vnějšího světa? „Vkročte do jeho světa,“ radí Lucie Vaculíková. „Vyzařujte přijetí a lásku. Vším, co dítě dělá, komunikuje – jen to pro nás může být nečitelné.“

„Autistické dítě chce komunikovat,“ zdůrazňuje. „Má potřeby, má emoce – byť je neumí vyjádřit.“

Pomáhá včasná diagnóza

Určitě už jste takovou situaci zažili i vy. Nakupujete a v obchodě narazíte na rodiče s naprosto nezvladatelným dítětem – křičí, válí se po zemi, je vzteklé.


Autismus je vrozená vývojová porucha některých mozkových funkcí, která se ne vždy musí projevit. U každého člověka žijící s touto diagnózou se projevují symptomy jiným způsobem. U všech se projevují do větší či menší míry deficity v oblastech sociální komunikace, sociální interakce a sociální imaginace. Mnozí mají problémy s jakoukoli komunikací, smyslovou integrací, motorikou a jakoukoli hrou, a tak často dochází k uzavření se do svého vnitřního světa, k sebestimulaci a rigidní, stále se opakující činnosti a k problémovému chování.

Může jít „pouze“ o nevychované dítě. Ovšem nenechte se mýlit: určité projevy autismu vypadají velmi podobně. Jak vlastně rodič pozná, že jeho dítě může trpět autismem? Občas to může být opravdu obtížné.

„Maminka může už několik měsíců po porodu cítit, že něco není v pořádku. Autistické děti nereagují typickým způsobem – neukazují, nesdílejí kontakt, působí, jako by neslyšely. Některé jsou citlivé na dotek, jiné působí nepřirozeně vyspěle.“

autor: als
Spustit audio

Související