Rodiče, nevychovávejte své děti! vyzývá Katka Králová, specialistka na výchovu dětí metodou nevýchovy

4. červen 2014

Co byste řekli na to, kdyby vám někdo poradil, abyste nevychovávali své děti – a ono to fungovalo? „Naučíme vás, jak se domluvit se svým dítětem!“ To v rozhovoru s Michaelou van Erne slibuje Katka Králová, specialistka na výchovu dětí prostřednictvím nevýchovy.

„Nevýchova je přístup k dětem, ověřený už tisíci rodiči, který pomáhá rodičům a dětem, aby se společně na všem dohodli, aby si rozuměli a aby dokázali vyřešit všechny problémy, které mohou nastat: od toho, že se jim ráno nedaří odcházet do školky, až po sourozenecký vztah,“ popisuje Katka Králová.

Jak zdůrazňuje, žádný zaručený návod, jak řešit konkrétní situace, které ve vztahu dětí a rodičů mohou nastat, neexistuje. „Každé dítě a každá situace jsou totiž jedinečné,“ upozorňuje. „My vás však umíme naučit, jak se se svým dítětem v každé situaci domluvit.“

Čtěte také

Začněte u sebe

Chcete změnit vztah se svým dítětem k lepšímu? Začněte – a možná to zní trochu paradoxně – u sebe. „Rodiče, vyjadřujte své potřeby,“ radí Katka Králová. „Jde o velkou bolest českých maminek…“

Jak neopomíná zdůraznit, vše je o komunikaci. „Nikdo z nás nechce mít špatný vztah s dítětem, každý se snaží. Tím, že jsme si však navykli určitým postupům, tak je sice často používáme, ale nerozumíme situaci. Když skutečně porozumíme tomu, co dítě potřebuje – a vneseme do situace svou potřebu – najednou to začne fungovat.“

Podívejte se, jak byste podle Katky Králové měli dítěti vysvětlit, co by mělo, a co by nemělo dělat!

Nepatříte náhodou mezi rodiče-taxikáře?

Milovat dítě, inspirovat ho vlastním životem, důvěřovat mu, nepřekážet a společně si to užít. Na těchto pěti základních principech podle Katky Králové stojí cesta ke šťastnějšímu vztahu rodičů a dětí.

„Ať už si to uvědomujeme nebo ne, nejvíc své dítě učíme tím, jak žijeme my. Tím, že se na nás dívá, inspirujeme ho. Děláme-li to přirozeně, nemusíme potom dítěti vysvětlovat, co by mělo, a co by nemělo dělat,“ říká.

dítě - děti - hraní

Divíte se, stejně jako moderátorka Michaela van Erne, tomu, že by rodiče neměli svým dětem překážet? Katka Králová má jednoduché vysvětlení. „Maminkám, které ‚překážejí‘, říkáme ‚taxikářky‘. Chtějí, aby se jejich dítě učilo angličtinu, hrálo na klavír, sportovalo… a vozí ho z jednoho koníčku do druhého. Dítě najednou nemá prostor rozvinout svůj přirozený potenciál v přirozených situacích,“ varuje Katka Králová.

Co si myslí o moralizování ve výchově? A co označuje pojmem dospělácká diktatura? Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: als
Spustit audio