Nesnaž se udělat všechny lidi šťastné, nejsi pivo! I Švéda Lukase těšilo, chtěl víc chutí, tak si rovnou pivovar založil

Název městečka Höganäs na jihovýchodě Švédska se dá volně přeložit jako „ohrnutý nos“. Ten najdete na lahvích tamního pivovaru. A nad vybavením pivovaru neohrnou nos ani milovníci techniky.

Majitelem pivovaru je Lukas: „Začal jsem s pivovarem před asi deseti lety. Proč? No, každý potřebuje pivovar předtím, než zemře, ne?“ směje se. 

Nikdy předtím jsem žádné pivo nevařil, ale hodně piva jsem vypil a říkal jsem si „tohle zvládnu líp“, chci víc chutí. Tak jsem založil pivovar. Celá filozofie pivovaru je dobře se bavit, vařit dobré pivo a užívat si života,“ shrnuje, jak to všechno začalo.

Šest křížků, ale šlape náramně

Než se ale pouštíme do ochutnávky samotných piv, nedá se přehlédnout vybavení pivovaru, kam patří i několik zajímavostí. Jednu z nich mi ukazuje Julian. 

„Tohle je 60 let starý lahvovací stroj, německý. Funguje úplně bez problémů, nikdy nám ještě neselhal. Tudy jedou lahve, všechno automaticky, dostanou etiketu, támhle se naplní, projedou tudy, dostanou každá zátku, tady je to očistí a máte svoje pivo,“ popisuje.

Čtěte také

„Stroj je z roku z roku 1963, narazil jsem na něj v nějaké firmě na sycené nápoje. Koupili jsme to a tři měsíce jsem se snažil to zprovoznit. Všechna původní těsnění byla kožená, tak jsem musel vymyslet nová. Původně jsme mysleli, že budeme plnit tak tisíc lahví za hodinu, ale v plné rychlosti to zvládá až pět tisíc, což je perfektní,“ říká Lukas, který, jak je asi zřejmé, se s neochvějnou odvahou pustí téměř do čehokoliv.

Pivo stříká z píp

To dokazují i s Julianem, když mě vedou ven před pivovar. Přicházíme ke starému hasičskému vozu: „Je to hasičská stříkačka proměněná v pivní vůz. Dokáže to čepovat pivo z obou stran, má celkem patnáct píp.“

Zkušenosti s tím prý mají dobré zejména na festivalech, kde stroj láká velkou pozornost. A také je na rozdíl od stánku hned připravený čepovat pivo.

„Támhle naproti stojí hasičská zbrojnice a jednou k nám přišli a zeptali se, jestli nechceme hasičskou stříkačku. A já řekl, no jasně že chceme. Tak jsme ji koupili a předělali. Máme tu rádi auta, motorky, projekty. S tím je zábava,“ vypráví Lukas a už mi nabízí jeden ze svých výtvorů.

Čtěte také

„Musíte ochutnat naši Double IPA, ta je čerstvě udělaná, ještě je v ocelových tancích. Myslím, že už je hotové, posuďte sám. Kdyby nebylo, poznáte to tady ve tvářích, bude z toho cítit tráva, bude vás to škrábat. Pak by bylo potřeba ještě pár dní,“ láká mě. 

Pivovar dělá druhů piv mnohem více, svého favorita ale majitel Lukas nemá. Nejlepší pivo je podle něj to, které je zrovna nalité ve sklenici.

autoři: Jakub Lucký , aka
Spustit audio

Související