Neproplácení testů? Jdeme cestou dalších států, lidi by se měli především očkovat, vysvětluje Vojtěch

Od 1. listopadu už nebudou pro dospělé preventivní testy na covid zdarma. Výjimku budou mít ti, kteří se nemohou očkovat a lidé se zahájeným očkováním. Vláda také souhlasila se zkrácením doby platnosti negativního testu na jeden a u PCR na tři dny. Personál restaurací bude také od listopadu muset kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. Vyžadován nebude u dětí do 12 let. Už od 25. října bude také nutné nosit respirátor ve všech vnitřních prostorech, a to i v práci.

Kdo a proč si bude muset zaplatit za test?

„Je nesporné, že jediným řešením situace, ve které se nacházíme, je co nejvyšší proočkovanost. Vidíme to ve státech na západ od našich hranic,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, proč vláda přestane proplácet testy. Chce tak motivovat lidi, kteří se ještě očkovat nenechali, aby své rozhodnutí přehodnotili. Očkování zůstane nadále plně hrazené.

„Sousední Německo zrušilo úhradu testů teď 11. října, předtím Francie, takže v tomto následujeme ostatní státy, které mají proočkovanost vyšší,“ doplňuje Vojtěch. Preventivní testy si nadále nebudou muset hradit lidé mladší 18 let, lidé s kontraindikací vůči očkování a lidé s alespoň jednou dávkou vakcíny.

Co nová opatření znamenají pro restaurace?

Také v oblasti opatření pro restaurace jde Česko podle Adama Vojtěcha cestou, která se osvědčila například v Německu, Rakousku a dalších zemích. „Provozovatel restaurace bude odpovědný za to, že například číšník zkontroluje u klienta certifikát. Pokud by to nečinil, může mu být udělena sankce,“ shrnuje ministr. Výše pokuty se pohybuje až do výše 3 milionů korun, v praxi se bude spíš pohybovat asi spíš v řádech desítek tisíc korun.

Roušky, nebo testy ve školách?

Na opatřeních pro školy se zatím ministři neshodli. Zatímco ministerstvo zdravotnictví prosazuje v nejzasaženějších regionech nošení roušek i během vyučování, resort školství by dal přednost znovuzavedení plošného testování žáků a studentů.

„Přidaná hodnota testování podle klinické skupiny ministerstva není tak výrazná pro to, co řešíme, a to je zamezení nárůstu počtu hospitalizovaných,“ vysvětluje stanovisko svého úřadu ministr zdravotnictví. „Testování by vedlo možná k tomu, že by docházelo k poměrně masivnímu uzavírání některých škol a umisťovaní řady tříd do karantén,“ doplňuje.

Jaká opatření jsou připraveni zavést ředitelé a ředitelky základních škol? A je odpuštění DPH u energií přijatelné i pro možnou příští vládu? Poslechněte si celou odpolední publicistiku.

Hosty Věry Štechrové v Odpolední publicistice byli:

  • Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví za hnutí ANO,
  • Věslav Michalík, místopředseda STAN;
  • Hana Stýblová, členka rady Asociace ředitelů základních škol.
autoři: Věra Štechrová , and
Spustit audio