Nejsem pro, aby diváci půjčovali divadlu. Musí to být dobrovolný akt, myslí si ředitel národní scény

Co udělalo Národní divadlo pro národ v době karantény a co může udělat národ pro divadlo? Jaké jsou plány na léto a na podzim? A jak bude vypadat nový multifunkční prostor Nové scény? S Vladimírem Krocem si povídal ředitel Národního divadla Jan Burian.

Návrat na scénu je pro všechny náročný. Herci téměř tři měsíce nemohli zkoušet ani hrát. Přesto uvedli na scénu pět představení. Z toho dvě pro zdravotníky, kteří během karantény zachraňovali situaci v nemocnicích.

Čtěte také

Ztráty ředitel Burian odhaduje zhruba na sto osmdesát milionů korun. „Divadlo je provázané s dalšími službami, jako jsou restaurace, holičství a další. Dokud ekonomika nezačne komplexně fungovat, bude to pro nás obtížné,“ shrnuje.

„Divadlo je buď zavřené, nebo otevřené,“ glosuje aktuální situaci s přirovnáním napůl otevřeného divadla k tramvaji, do které smí nastoupit jen dvacet lidí.

Vracet a darovat

Podobně jako na dalších scénách, i v Národním divadle uspíšili začátek prázdnin. První premiéra je v plánu 21. srpna. Vstupenky na podzimní sezónu se prý prodávají, i když pomaleji než obvykle. Ředitel odmítá myšlenku, že by diváci nechali divadlu peníze za zrušená představení.

„Nejsem příznivcem toho, aby diváci půjčovali divadlu. To má být dobrovolný akt vzešlý z jejich vůle a rozhodnutí. Nechceme vracet peníze, jen když si lidé řeknou. Tím bychom ztráceli důvěru u obecenstva.“

Národní scénu podrží ministerstvo kultury. Kdo chce, může divadlu vrácené peníze poukázat na sbírkový účet.

Čtěte také

Navzdory okolnostem se chystá proměna Nové scény v multifunkční prostor.

„Připravujeme projekt, v němž chceme vybudovat variabilní prostor, který se bude měnit v minutách. Moderní dramatika je pro podobné prostory napsaná a určená,“ těší se.

A na závěr rozhovoru zve diváky na dvacátý ročník festivalu Divadlo. „Festival proběhne a bude krásný. Uvidíme inscenace dvou zahraničních tvůrců, kteří v České republice nikdy nebyli. Festival představí výběr toho nejlepšího z české a slovenské divadelní scény.

autoři: Vladimír Kroc ,
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.