Nejsem knihovník, ale vyznám se v problémových oblastech, říká nový ředitel Národní knihovny

Odboráři Národní knihovny hrozí stávkovou pohotovostí. Nejsou spokojení s výběrem generálního ředitele Martina Kocandy, který se podle nich nevyzná v oboru. Sám Kocanda, který je vzděláním teolog, speciální pedagog a právník, ve Dvaceti minutách přiznává, že sice není knihovník, může ale uplatnit své zkušenosti s veřejnými zakázkami a hospodařením s majetkem státu.

Hlavním zadáním, se kterým do Národní knihovny přichází, je podle jeho slov třetí etapa revitalizace knihovny, která by měla stát zhruba 1,2 miliardy korun.

„Mou přidanou hodnotou je právě znalost hospodaření s majetkem státu, chci se zaměřit na dobré zvládnutí takto rozsáhlé akce, která před Národní knihovnou je,“ říká.


Jsem připravený komunikovat se zaměstnanci i s odborovou organizací. Situace se zklidňuje, každým dnem vidím pozitivní posun v atmosféře. MARTIN KOCANDA

Zároveň připomíná, že po dlouhou dobu nezaznívaly výtky k odborné činnosti knihovny, a jestliže zaznívaly, tak to bylo v oblasti hospodaření s majetkem státu a oblasti veřejných zakázek. „Nabízí se logické řešení, že nastoupí do funkce člověk, který se vyzná právě v oblastech, které jsou problematické,“ říká.

Rád by také nastavil novou úroveň komunikace mezi knihovnou a ministerstvem a bude dělat vše, aby se zlepšily podmínky zaměstnanců. „Knihovna potřebuje knihy, klienty a zaměstnance,“ připomíná.

A jak by měla vypadat knihovna po revitalizaci? Klementinum v dnešní době podle něj supluje roli, kterou by měly dělat jiné instituce. Studenti vysokých škol chodí do knihovny nejenom studovat, ale využívat i prostředí jakéhosi alternativního kampusu, který tam nacházejí.

Národní knihovna sídlí v Klementinu, čtenářem se může stát každý občan starší 15 let

„Samozřejmě knihovna je primárně knihovna, ale využívání prostor Klementina po dokončení revitalizace bude, předpokládáme, mnohem větší,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.