Nejen Čína se zajímá o Česko. Tchajwanské firmy tu investovaly téměř 18 miliard korun

Čína není jediná asijská země, která k nám směřuje svůj kapitál. V Česku investují také Japonsko, Jižní Korea nebo Tchaj-wan.

Z Tchaj-wanu dovážíme hlavně elektroniku, spotřebiče, hračky a auta – v roce 2014 za téměř 26 miliard korun. Do země vyváží české firmy dopravní prostředky, stroje, průmyslové a spotřební zboží nebo také chemikálie. Ročně za přibližně 4 miliardy korun.

Tchajwanské podnikatele zajímá Česká republika už více než 20 let. Agentura CzechInvest za tu dobu pomohla zprostředkovat 27 investic za téměř 18 miliard korun. Díky nim našlo práci téměř 23 tisíc lidí.

Češi jsou technicky kvalifikovaní pracovníci

Investory sem láká nejen místo v srdci Evropy. říká generální ředitel společnosti Czech Invest Karel Kučera. „Máme velkou zdatnost v technických oborech. Jsme technicky kvalifikovaní pracovníci. Tchajwanské firmy také zajímá návaznost na velký evropský trh,“ vysvětluje.

Čtěte také

Z poslední doby je známá investice společnosti Foxconn. Během následujících dvou let chce investovat 2,5 miliardy korun do budov a zařízení. Další 4 miliardy má připravené na platy pro následujících 3 let. Už teď zaměstnává ve svých závodech v Pardubicích a Kutné Hoře na 5 tisíc lidí.

Na Tchaj-wanu slaví úspěch automobilka Škoda, sklářské firmy jako Moser nebo Preciosa, Pilsner Urquel a Budějovicích Budvar. Svou síť na Tchaj-wanu buduje kosmetická firma Botanicus.

Foxconn

České firmy hledají nová odbytiště

Podle Lukáše Martina ze Svazu průmyslu a dopravy přitahuje podnikatele na Tchaj-wan hlavně export s vysokou přidanou hodnotou. „Rostoucí zájem o tento trh by mohl ovlivnit i oslabený obchod s Ukrajinou a Ruskem, který vede české firmy k hledání nového odbytiště pro výrobky a služby. Z tohoto pohledu bude jistě zajímavá i uvažovaná dohoda o volném obchodu mezi EU a Tchaj-wanem, která, pokud by se ji podařilo dojednat, zjednoduší obchod v oblasti cel nebo netarifních bariér,“ popisuje.

Tchaj-wan a Čína spolu příliš dobře nevycházejí. Země soupeří o to, kdo je právoplatným nástupcem původní Země středu. Na obchodní vztahy by ale tahle nevraživost rozhodně neměla mít vliv a zatím ani nemá.

autoři: jhn , šše , zus , bkl
Spustit audio