Nehoda maďarských leteckých amatérů byla vyjasněna

15. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvati dnes slavili státní svátek. Nehoda maďarských leteckých amatérů vyjasněna. Za vstupenku na zápas chorvatského fotbalového týmu s brazilským požaduje Fotbalový svaz přemrštěné peníze. Na chorvatském pobřeží je k vidění čím dál více celebrit.

V Chorvatsku dnes měli státní svátek - celá země se připojila k oslavám Veliké Gospy čili Nanebevzetí panenky Marie. Po celé zemi se na poutních místech scházela početná procesí. Asi největší oslava proběhla v Sinji nedaleko Splitu, kde se podle prvních odhadů sešlo na sto tisíc věřících.

Poutní místo Sinj bylo totiž skoro před tři sta lety místem zázraku. Bylo to roku 1715, kdy východní Dalmácii ohrožovali Turci. Už se čekalo, že pevnost nad městem každou chvíli padne. Tehdy bylo 14.srpna, tedy den před svátkem Nanebevzetí. A pak se stalo něco, co věřící považují za zázrak.

Celou událost popisuje františkánský fráter Eugen Poljak: "Turci ze Sinje prostě odešli, mnoho jich u města zůstalo mrtvých. Toto vítězství bojovníci a obránci Sinje nepřipisují jenom své síle a svým zbraním, ale i milostivé Panně Marii, ke které se modlili." Věřící se modlili k obrazu Panny Marie, který se bohatě zdoben dodnes nosí městem jako Obraz zázračné Marie Sinjské. Na pouť letos - a to i za značné nepřízně počasí - přijelo na sto tisíc věřících.

Chorvatské policii a armádě se podařilo najít i druhé ultralehké letadlo z maďarské formace, která se v sobotu při přeletu z Maďarska na ostrov Brač v oblasti Plitvických jezer dostala do problémů. Potvrdily se přepoklady, že stroj se zřítil za špatného počasí do hustého lesa. V troskách druhého stroje zahynul pilot a jeho spolucestující. Katastrofa maďarské letky si vyžádala celkem čtyři lidské životy.

Celé fotbalové Chorvatsko je na nohou a chystá se na středeční zápas roku, a to na přípravné utkání mezi chorvatskou reprezentací a výběrem slavné Brazílie. Zápas se hraje ve středu večer na stadionu Hajduku Split. Nejdražší lístky se dají pořídit za 200 až 3500 kun. Stadion je už vyprodaný. Podle informací Hajduku Split, na jehož stadionu se bude hrát, byly ceny lístků nepřiměřené, ale zájem přesto převážil.

Chorvatsko si v létě jako místo své dovolené a odpočinku stále častěji vybírá řada slavných osobností a hvězd z celého světa. Letos se například koupali na Jadranu američtí herci John Malkovich, Tara Reid, režisér Steven Spielberg, monacká princezna Carolina, jordánský král Abduláh nebo šéf formule 1 Bernie Ecclestone. V příštím týdnu možná potkáte na plážích kolem Dubrovníku Toma Cruise či spatříte superjachtu ruského miliardáře Abramoviče.

Měnové kurzy:
Protože je v Chorvatsku státní svátek, kurzy valut se úředně nemění. Za 1 euro se ve středním kurzu Chorvatské národní banky dostane 7,36 kuny, za 100 českých korun 25 kun a za jeden americký dolar 5,90 kuny. Jde o oficiální střední kurz, takže ve směnárnách se dostane o něco méně.

Doprava:
Provoz je hlavně z pobřeží směrem do vnitrozemí. Na dálnici A1 Záhřeb-Split mezi tunely Božiči a Sveti Rok je rychlost kvůli počasí omezena na 60km/h. Před tunelem Sveti Rok je kolona v délce 10 km. Kvůli nárazům větru se provoz zdržuje také na dálnici A6 z Rijeky do Záhřebu mezi Klikovicí a tunelem Tuhobič. Problémy jsou na Jadranské magistrále, především směrem na sever. Na mnohých místech se doprava úplně zastavila. Most z Krku je otevřen pro veškerou dopravu, ovšem na výjezdu z ostrova se tvoří kolona. Na dálnici A1 se na kasírce Lučko na sjezdu u Záhřebu čeká asi 10 minut na odbavení.

Hraniční přechody: Na přechodu Macelj je na výjezdu pětikilometrová kolona. Na Plovaniji a v Kaštelu je taktéž kolona 4 - 5 kilometrů.

Trajekty: Čeká se v přístavu na Pagu v Žigljenu, je tam fronta 2 km, v Mišňjaku na Rabu se na trajekt také nedostává snadno: je tam 2,5 km fronta. V přístavech na Cresu: v Meragu a v Porozině je kilometrová kolona. Ze Starého Gradu na Hvaru do Splitu byly nasazeny mimořádné spoje.

Počasí:
V noci a zítra dopoledne bude v Chorvatsku převládat oblačno, místy přeháňky. Do Liky a do Dalmácie mraky přijdou až po poledni. Bude také foukat poměrně silný vítr. Především na severním Jadranu je potřeba počítat se silnou až bouřlivou burou, tedy větrem severních až severovýchodních směrů. Ranní teploty 15 - 20 stupňů, nejvyšší denní na Jadranu 20 - 25.

Prognoza za pomorce:
Upozornění: Místy jsou na moři možné bouřky. Na pobřeží středního a severního Jadranu se může zvednout severovýchodní vítr 30 - 40 uzlů. Na otevřeném moři možný severozápadnjak až severní vítr taktéž 30 - 40 uzlů.

Na moři bude jinak proměnlivo, střídavě bude pršet. Povane severovýchodní vítr 8 - 18 uzlů. Na jižním Jadranu jihovýchodní vítr 8 - 16 uzlů. Moře bude na 2 - 3, otevřený Jadran na 3 - 4. Viditelnost 10 - 20 km, když začne pršet, sníží se na 4 km.

autoři: men , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu