Názory Michelle Obamové Američany nezajímají

Michelle Obamová se stala pro světový tisk skoro módním symbolem. I seriózní listy zaznamenávají spíš to, co má na sobě, než co říká. Nevěnuje se politice, ukazuje se na dobročinných akcích a vůbec se chová jako tradiční první dáma, což se právě od ní moc nečekalo. Michelle Obamová je vedle Hillary Clintonové zřejmě nejvzdělanější a nejvíc emancipovanou manželkou amerického prezidenta v živé paměti. Proč se to neprojevuje víc v tom, co říká a dělá?

Hannah by bývala raději viděla jako prezidentku Hillary Clintonovou, ale s Barackem Obamou je velmi spokojená. Francine zas byla pro Baracka Obamu od samého začátku, ale Hillary Clintonová by jí jako prezidentka také nadmíru vyhovovala. Hannah a Francine jsou obě bělošky ve středním věku, bydlí na středostavovském předměstí a odhaduji, že mají tak asi střední příjem. S novým prezidentem jsou spokojené, ale jeho manželkou Michelle jsou doslova nadšené.

"I pro ostatní ženy je báječné, když vidí, že jedna z nich dokáže být výjimečně krásná a inteligentní, rozhodne se, že chce být dobrou matkou, a přitom má ještě vynikající vzdělání," svěřila se Hannah.

Názor Hanny a Francine je typický. Skoro tři čtvrtiny Američanů jsou spokojené s tím, jak si jejich první dáma vede. Loni v červnu, když její manžel zpečetil demokratickou kandidaturu na prezidenta, bylo s jejím vystupováním spokojených jen asi 48 procent voličů. Jenže v té době jí ještě mnozí Američané nemohli prominout jeden výrok.

"Poprvé za svého dospělého života jsem hrdá na svou zemi," pronesla Michelle na jednom předvolebním shromáždění. Logicky to vyznělo tak, že zatím nikdy jako dospělá žena na svou vlast hrdá nebyla a něco takového Američané těžko promíjejí.

Konzervativní pravice toho okamžitě využila. Výsledkem byl obraz Michelle Obamové jako naštvané afro-američanky nevděčné za životní příležitosti, vzdělání a tak úspěšnou kariéru, že si o ní většina Američanů může nechat zdát. Jenže štáb jejího manžela a ona sama si z toho vzali poučení.

Výsledkem byl i typický předvolební spot. Michelle v něm vypráví o tom, jak potkala Baracka, čeho si něm vážila a váží, o dcerách Malii a Sashe. Michelle uhladila svůj veřejný obraz a začala si dávat pozor, aby nevyjadřovala jakékoli kontroverzní názory. Říkají to aspoň experti, nebo v tomto případě expertka, doktorka Avis Jones-Deweeverová z Národní rady afro-američanek, tedy organizace, která se zasazuje o zlepšení jejich postavení.

"Jestli něčemu Obamova administrativa rozumí, pak je to práce s veřejností, nebo-li PR," vysvětlila a doplnila, že se dokázali poučit z fiaska Hillary Clintonové, která po zvolení manžela v roce 1992 dostala na starosti reformu zdravotního pojištění. Výsledkem byl debakl, takřka výsměch Kongresu a hlavně médií, který prezidenta Clintona hodně poškodil.

Obama takové chyby neopakuje. Michelle je sice stejně výjimečně dobře vzdělaná jako Hillary Clintonová, ale nestaví to na odiv a dostala alespoň zatím v Bílém domě velmi tradiční roli. "Proto zacházejí možná dál, než by museli, aby vystavili na odiv Michelle jako jemnou až upejpavou ženu, pro kterou je rodina to hlavní," vysvětlila Avis Jones-Deweeverová.

"Proto můžete vidět v novinách skoro výhradně její fotografie ze zahrady Bílého domu nebo ve společnosti módních návrhářů. I když to vlastně odvádí pozornost od jejího skutečného talentu, intelektu a prvotřídního vzdělání na světové úrovni," říká doktorka Jones-Deweeverová.

A ženy na ulici souhlasí: "Veřejnost ji chce takovou vidět. Nezajímá ji, jaké má názory na zahraniční politiku, ale to, kdo navrhl její šaty. Vždyť si na politiku nezvolila Michelle, ale Baracka Obamu," shrnuje to lapidárně Hannah z předměstí.

autor: vpo
Spustit audio