Návštěvnické centrum, obnova a nové expozice... Lukáš Kunst nastiňuje novinky na Karlštejně

3. únor 2019

Pokud bystě měli chuť podívat se i přes husté sněžení na památky, můžete třeba zavítat na Karlštejn. Hrad totiž otevírá jarní sezonu prohlídkami bez průvodce. A mimochodem, věděli jste, že na Karlštejně je nový kastelán? Jmenuje se Lukáš Kunst a s moderátorkou Patricií Strouhalovou mluvil nejenom o svém povolání.

„Zažívám nejkrásnější období svého života,“ přiznává kastelán, který za svůj život působil na jihočeské Žirovnici a na Křivoklátě. Na Karlštejně už dříve působil, nyní se tam oklikou rád vrací.  

Co všechno víme o pravěku? Osada Křivolík ukazuje život prehistorických lidí

Keltské opidum v zimě

Zajímáte se o pravěk a prehistorické období, kdy na našem území pobývali Keltové? Tak se zajeďte podívat na pravěkou osadu Křivolík. Nejenom studenti historie si tam mohou vyzkoušet, jak se uchycovaly kovové předměty do dřevěného topůrka. A jak říká náčelník osady David Maršálek, podobně jako kdysi předkové jsou nyní v osadě zasypaní sněhem.

Co vlastně obnáší práce kastelána? Téměř vše – management, propagaci, reklamu, úklid... „Pracovních aktivit je celá řada, když řeknu holka pro všechno, tak je to v podstatě shrnutí,“ přibližuje s tím, že se jedná spíše o poslání než povolání – člověk je v práci 24 denně.  

Karlštejn čeká i na obnovu za celkem 95 milionů korun. Rekonstrukce obsahuje tři části – stěžejní je vybudování prostoru návštěvnického centra, nevhodně jsou také umístěné toalety pro návštěvníky, a to na místě jednoho z nejhodnotnějších interiérů hradu. „To bychom také rádi rehabilitovali,“ dodává.

Vznikne i několik nových expozic. K těm patří například prezentace kamenných a dřevěných prvků, které jsou v depozitáři. Všechny expozice by měly být přístupné zdarma a bez průvodce.

„Když budete čekat na někoho, kdo se vydá na prohlídku, tak si můžete prohlédnout alespoň tyto náznakové expozice,“ uzavírá.

Související