Nanovlákna mají potenciál změnit svět. Bude Česko umět využít svoje jedinečné know-how?

14. květen 2020
Podcast Budoucnost R

Už dlouho se o Česku mluví jako o nanovelmoci. Až stávající pandemie koronaviru ale ukázala, jak důležitá nanovlákna ve skutečnosti jsou a jak velký potenciál v této oblasti mají česká vědecká pracoviště a české firmy.

Čtěte také

U zrodu českého vývoje nanotechnologií stála Lenka Mynářová ze společnosti Nafigate Corporation. Byla u toho, když v roce 2004 liberecká společnost Elmarco odkoupila od Technické univerzity Liberec licenci na Nanospider, stroj na průmyslovou výrobu textilií z nanovláken. 

V roce 2011 pak spoluzakládala novou společnost Nafigate Corporation. Zatímco Elmarco se zabývalo hlavně rozvojem technologie výroby nanovláken, Nafigate přichází s konkrétními produkty – nanomembránou na čištění vzduchu a na filtraci vody bez použití elektřiny. 

Zbraň proti virům

V současné době Nafigate hledá způsoby, jak nanovlákna využít v boji proti pandemii nového koronaviru. Hlavní epidemiolog Roman Prymula před časem dokonce v České televizi připustil, že by do výstavby továrny na ochranné pomůcky z nanovláken mohl investovat přímo stát. 

„Pandemie přinesla extrémně pozitivní impuls pro rozvoj nanovláken, otázku ochrany obyvatel před viry umí nanovlákna řešit. Ve chvíli, kdy přišla krize, jsme si uvědomili, že máme materiál, který je právě nyní potřeba. Nanovlákenný materiál má v sobě prvky, který nejenže umí viry zachytit, ale i hubit. Okamžitě jsme na tom začali pracovat,“ popisuje Lenka Mynářová. 

Továrnu na výrobu nanovláken si nakonec akcionáři Nafigate zafinancovali bez podpory státu z vlastních prostředků. V současnosti už se továrna staví.

Nanovlákna versus covid-19

Českou republiku Lenka Mynářová považuje za světovou velmoc v oblasti nanovláken. „Na severu Čech je obrovská znalost textilního průmyslu z minulosti, to byl jeden z klíčových faktorů,“ zdůrazňuje. „Česká republika tak dnes vytváří unikátní know-how, má předpoklad pro to, aby úspěch nastal.“

Pro Českou republiku je současná situace obrovská příležitost. Nanovlákna mají potenciál změnit svět.
Lenka Mynářová

Navzdory pokrokům, které čeští vědci v oblasti nanotechnologií udělali, ale o jejich výsledky a produkty v Česku ani Evropě dlouho nikdo příliš nestál. Změnil to až nový koronavirus, který ukázal, že nanovlákna jsou v boji proti pandemii jedním z účinných nástrojů.

Jak konkrétně nanovlákna mohou pomoci v boji proti pandemii covid-19? A jaké je jejich další možné využití? Poslechněte si celý rozhovor v podcastu Budoucnost R.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související