Jsou nanovlákna materiál budoucnosti? Léčí akné, chystá se sportovní oblečení, říkají odborníci

16. březen 2015

Když zmenšíme jejich průměr 100krát, tak získáme daný úsek 10 000krát lehčí. Ze stejného množství hmoty pak vyrobíme 10 tisíc vlákének. O čem je řeč? O nanovláknech, která můžeme pozorovat elektronickými mikroskopy. Ale dnes už nejde jen o laboratorní výzkum. „Jako první jsme přišli se způsobem průmyslové výroby,“ říká Oldřich Jirsák, který přivedl na svět Nanospider.

„Vědci se nanovlákny zabývali dlouho, ale až začátkem tohoto století vznikly snahy materiály vyrábět,“ vysvětluje Oldřich Jirsák. Právě Česko patří mezi světovou špičku ve výrobě nanovláken, a to díky libereckému stroji Nanospider.

„Nanovlákna se vyrábějí z polymeru. Každý polymer má jiné vlastnosti, a podle toho, jaký je použit, tak nanovláknové membrány modifikujeme pro různé produkty, například do zdravotnictví,“ podotýká Ladislav Mareš, který Nanospider uvádí na trh.


Co je to Nanospider? Unikátní technologie, která umožňuje průmyslovou výrobu netkaných textilií tvořených nanovlákny. Vytvoří se roztok polymeru, ten se nanáší na povrch válečku nebo drátu, vloží se do vysokého napětí, a díky elektrostatickým silám dochází k vytahování polymeru a tvorbě nanovláken.

Sportovní oblečení a léčba akné

Vývoj Nanospideru přinesl mimo jiné i zájem studentů ze středních škol o studium nanomateriálů.

Ladislav Mareš a Oldřich Jirsák byli hosty moderátorky Patricie Strouhalové

„Všichni studenti se podílejí na výzkumných pracích pedagogů, v rámci diplomové práce jsou položeny základy k novým typům materiálu pro sportovní oblečení, které dokážou překonat vlastnosti toho, co se doposud vyrábělo,“ upozorňuje Oldřich Jirsák.

První zkoušky provedené s materiálem podle něj naznačují, že lze očekávat zlepšení vlastností sportovních oblečení, zejména ve smyslu odstranění vypocené vlhkosti, aby pot vyšel materiálem ven a člověk zůstal pokud možno suchý. „V nejbližších měsících můžeme očekávat zahájení výroby takových materiálů,“ dodává.

A v minulém roce byl na trh uveden kosmetický výrobek z nanovláken, který pomáhá při akné. „Při testování se zjistilo, že produkt velmi výrazně zrychluje hojení akné, a když je ve stadiu zrodu, tak rozvoj zastaví,“ vysvětluje Ladislav Mareš s tím, že produkt byl testován na velké skupině uživatelů a ohlasy jsou velmi dobré.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio